[FOTO] Krenule pripreme za skidanje tornja zagrebačke katedrale

Toranj puknuo na visini od 92 metra od zemlje pa se trenutno rade hitne intervencije kako bi se izbjegla opasnost daljnjeg rušenja.
Autor: Diana Tikvić/laudato.hr/D.R. Photo: Ante Novak/hkm.hr petak, 10. travnja 2020. u 14:05

Započele su pripreme za skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Idućeg tjedna postavit će se dizalica teška nevjerojatnih 500 tona pomoću koje će se izvršiti zahvat.

Tim povodom Hrvatska katolička mreža razgovarala je s voditeljem Odbora za obnovu katedrale, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Ivanom Hrenom i glavnim projektantom obnove katedrale arhitektom Damirom Foretićem.

- Trenutno se rade pripremni radovi, radi se na zaštiti vrijednosti u katedrali, pripremne radnje na sjevernom tornju kojega ćemo skidati, zato je i dizalica tu. Idući tjedan trebala bi petsto tona teška dizalica biti spremna za skidanje tornja - rekao je voditelj Odbora za obnovu zagrebačke katedrale mons. Hren.

Kazao je kako će se prvo temeljito sve pregledati prije nego budu spremni na skidanje tornja. Problem stvara situacija oko koronavirusa, ali i nestabilnost tornja zbog čega u radu i pripremi mora sudjelovati manje ljudi od onoga što je potrebno.

Arhitekt Damir Foretić objasnio je da su se posljednjih dana radile aktivnosti unutar katedrale, demontiralo se kompletno svetište, s klupama, s korom i svim skulpturama, rasvjetom.

- Pripremamo i zatvaramo oltare, kamenu propovjedaonicu štitimo da se nešto ne bi urušilo. Na sjevernom tornju radimo pripremu za podizanje tornja. Dio koji je najviše stradao smo učvrstili i podložili. Jučer smo imali suradnju s profesorima Rudarskog fakulteta koje smo konzultirali zbog eventualnog pucanja čeličnog užeta te trnova zalivenih olovom. Moramo biti sigurni da ćemo uspjeti dići taj dio tornja u jednom potezu, da se ne bi dogodilo neko nekontrolirano urušavanje. Tako da smo jučer s njima i pripadnicima Hrvatske vojske u dvorištu katedrale isprobavali uzorke kamena i sajli te količine eksploziva koje su nam potrebne da bismo ostvarili planirano - rekao je glavni projektant obnove katedrale.

Pojasnio je kako je toranj puknuo na visini od 92 metra od zemlje pa se trenutno rade hitne intervencije kako bi se izbjegla opasnost daljnjeg rušenja.

- Danas je Veliki petak, dan kad je sve umuknulo i svi su bili beznadni. Ako je ovo naš Veliki petak, i vjernici smo, onda smo puni nade jer silina i snaga uskrsnog svitanja i pobjede života nad smrću nam daje pravo da budemo puni nade. Samo preko križa možemo doći do punine života - poručio je na koncu mons. Hren.

 

Da biste komentirali, prijavite se.