Kardinal Bozanić: Crkva ne može bez Caritasa

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u četvrtak 20. prosinca 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru s djelatnicima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predvođenim ravnateljicom s. Jelenom Lončar.
Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/M.S. Photo: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije petak, 21. prosinca 2018. u 09:46
Susretu je prisustvovao i mons. Juraj Jerneić, predsjednik zagrebačkog Caritasa.
 
U ime djelatnika Caritasa, čestitku Kardinalu uputila je ravnateljica s. Jelena Lončar, koja je na početku istaknula kako su ovi, predbožićni susreti sa zagrebačkim nadbiskupom uvijek radosna prigoda za zajedništvo s pastirom kojemu zahvaljuje na brizi u protekloj građanskoj godini. Pitajući se ide li Caritas u dobrome smjeru i je li mogao učiniti više i bolje, ravnateljica Lončar kazala je da je Caritas činio kako je najbolje znao. Osvrnula se na proteklu godinu te zaključila kako u hrvatskom narodu ima puno dobra.
 
- Zalog tomu su brojni dobročinitelji i volonteri koji nas prate i pomažu u našem radu. To se u protekloj godini ponajviše očitovalo akcijom ''Da život imaju“, rekla je s. Lončar.
 
Zahvalila je Kardinalu što je taj projekt svesrdno podržao svojom prisutnošću, molitvom, ali i konkretnom pomoći te se osvrnula na pomoć volontera u raznim akcijama.
 
- Brojni su volonteri bili uključeni u Caritasove projekte. Njihova zauzetost mnogo je više od usluge koja se nekome čini ili od vremena koje se nekome daruje. Ona pridonosi stvaranju nove kulture i djelovanja koje potičemo među mladima u župnim zajednicama, naglasila je s. Lončar.
 
Napomenula je kako vrijeme u kojem živimo pred nas stavlja brojne izazove, kao i to da se zaposlenici Caritasa svakodnevno zauzimaju ne samo za ublažavanje materijalne oskudice, nego i za duhovno jačanje i stvaranje pozitivnog ozračja među korisnicima.
 
- Ozračje dobra što nam po Kristovu rođenju donosi božićno vrijeme potrebno je svima nama, stoga ćemo svoja zalaganja nastaviti i pojačati u idućoj godini, zaključila je ravnateljica Lončar, uručivši Kardinalu poklon – ribu koju je iz drva masline s Krka izradio Caritasov vanjski suradnik pravnik Elio Marin, kao simbol i znak zahvalnosti brojnih korisnika kojima je Caritas svojom darežljivošću utažio glad, ali i onih koji vapiju za Caritasovom pomoći i blizinom.
 
Kardinal Bozanić u svom je obraćanju podsjetio kako Crkva ne može bez Caritasa te da svako djelovanje zagrebačkog Caritasa mora očitovati upravo tu činjenicu. Kada je riječ o karitativnim aktivnostima, Kardinal je kazao da je to područje na kojem nikada nećemo moći reći da smo učinili sve jer je i Isus rekao da ćemo siromašne uvijek imati uz sebe.
 
Gledajući rad Caritasa unatrag desetak godina, Kardinal je istaknuo da trebamo biti zadovoljni jer je svojim zalaganjem i mudrim vodstvom Caritas osvijetlio lice Crkve ne samo u Zagrebu, već i u Hrvatskoj. Izrazio je radost što se projekt izgradnje i otvorenja Kuće za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi ''Da život imaju“ realizirao te potaknuo vodstvo i djelatnike Caritasa da u idućoj godini nastoje još više animirati skupine Caritasovih djelatnika po župama.
 
- Caritas je uvijek i pitanje mašte kako doći do onih stvarnih potrebnih i kako njih ne preskočiti, a isto tako moramo biti mudri jer nažalost ima onih koji nastoje iskoristiti Caritas u neke svoje svrhe, zaključio je Kardinal.
 
U razgovoru su djelatnici Caritasa izrazili zabrinutost zbog inercije državnih institucija zbog koje ne mogu provoditi željene karitativne projekte. Također su Kardinala pobliže upoznali s projektom podjele paketa hrane, higijene i školskog pribora, kojim je tijekom 2018. godine bilo obuhvaćeno 4500 osoba. Izraženo je i zadovoljstvo što Caritas broji sve više volontera, posebice mladih.
 

 
Da biste komentirali, prijavite se.