Marijana Petir u posjeti Nacionalnom Svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir posjetila je 14. prosinca 2018. Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu.
Autor: mons. Antun Sente, ml./Laudato/M.S. Photo: mons. Antun Sente, ml. utorak, 18. prosinca 2018. u 12:43
Tom prilikom susrela se s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta koji ju je upoznao s nastankom svetišta kao i s vizijom njegovog daljnjeg razvoja obzirom na sve veći interes hodočasnika koji u to svetište dolaze iz svih dijelova Hrvatske.
 
- Hrvatska biskupska konferencija donijela je u Zagrebu zaključak 30. travnja 1987. da crkva svetog Josipa u Karlovcu-Dubovcu postane Nacionalno svetište svetog Josipa Crkve u Hrvata. Učinjeno je to sa željom da se stoljetno štovanje sv. Josipa u našem narodu produbi, proširi i učvrsti. Ujedno je to iskaz pobožnosti, poštovanja i ljubavi prema sv. Josipu. Ovaj je zaključak donesen u godini sv. Josipa koju je otvorio u ovom Svetištu kardinal Franjo Kuharić na Josipovo 1987., a zaključio na Josipovo 1988. povodom 300. obljetnice izbora sv. Josipa za nebeskog Zaštitnika Domovine, rekao je mons.Sente.
 
Upoznao je zastupnicu Petir s bogatim duhovnim životom u svetištu, iznimnom aktivnošću vjernika laika a posebice mladih, te je najavio da će se i slijedeće godine održati velika pobožnost svetom Josipu koja se sastoji od 19 srijeda, kao poveznica s 19. danom mjeseca ožujka kada cijela Crkva slavi svetog Josipa. Mons. Sente govorio je zastupnici i o milostima koje se događaju po zagovoru sv. Josipa u ovom svetištu a o kojima svjedoče sami hodočasnici.

h.jpg
 
Zastupnica Marijana Petir imala je priliku i razgledati prostore Hodočasničkog doma "Mons. Marijan Radanović" koji objedinjuje Veliku dvoranu, galeriju "Martin Borković" u kojoj je trenutno postavljena izložba "Veselje ti navješćujem" Božidara Škofača iz Letovanića, te suvenirnicu i župni kafić u kojem se rado okupljaju sve generacije vjernika na "najboljoj kavi u gradu".

j.jpg
 
Čestitala je Mons. Senteu ml. na velikom trudu koji ulaže u razvoj Nacionalnog svetišta svetog Josipa istaknuvši da "Sv.Josip kao zaštitnik naše domovine ima svoje mjesto u svakoj hrvatskoj katoličkoj obitelji te je ovo svetište važno kao mjesto okupljanja i molitve upravo za našu domovinu i za naše obitelji".
 
Petir je rekla da je za nju sv. Josip primjer povjerenja u Boga i predanog vršenja Božje volje jer je sv. Josip bio svjestan da Bog zna što je za njega najbolje i kada su se okolnosti činile potpuno drugačije.
 
Papa Pio IX proglasio je sv. Josipa 1870. godine, zaštitnikom sveopće Crkve te neslužbenim zaštitnikom od sumnje i oklijevanja, kao i zaštitnikom u borbi protiv komunizma te zagovornikom za sretnu smrt. Prema katoličkoj predaji, smatra se da je sv. Josip umro u rukama Isusa i Marije, te se zbog toga smatra uzorom pobožnog vjernika koji prima milost u trenutku smrti, te zagovornikom obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika, doseljenika, obrtnika, inženjera i općenito radnika.
 
Sv. Josip proglašen je zaštitnikom mnogih suvremenih država poput Kanade, Meksika, J. Koreje, Perua, Kine, Vijetnama, Austrije, Belgije, a među njima i Hrvatske.


Da biste komentirali, prijavite se.