Mladi svećenici pripremaju se za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu

Održan je prvi susret trajne formacije mladih svećenika Zagrebačke nadbiskupije u novoj pastoralnoj godini, 29. listopada.
Autor: ika.hkm.hr/Laudato/M.B. Photo: zg-nadbiskupija.hr utorak, 30. listopada 2018. u 10:03

Prvom je susretu, uz biskupskog vikara za svećenike zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška te novoimenovanog koordinatora za trajnu formaciju vlč. Tomislava Hačka, nazočio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Susret je započet zajedničkom molitvom srednjeg časa. Nadbiskup je u uvodnoj riječi podsjetio na zajednički susret svih svećenika Nadbiskupije u Krašiću i objasnio novosti oko trajne formacije mladih svećenika. Formacija obuhvaća svećenike do 10 godina svećeništva, koji će od sada biti podijeljeni u dvije skupine, župne vikare u jednoj i upravitelje župa te svećenike na ostalim službama u nadbiskupiji u drugoj skupini. Citirajući novi dokument „Dar svećeničkog zvanja – Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis“, nadbiskup je naglasio da je svećenik stalni učenik.

Potrebno je neprestano jačati svećenički identitet u sebi i u tome veliku ulogu ima svećeničko zajedništvo, to jest bratstvo i ovakvi zajednički susreti.

Tema skupa bila je Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine i kako mladi svećenici mogu sudjelovati u pripremi susreta. Biskup Šaško naglasio je važnu ulogu mladih svećenika u pripremi susreta u Zagrebu i da se zadaća svećenika može prepoznati u tri koraka. Kada nam je nešto dragocjeno kao što je ovaj susret, to treba prvo spoznati, onda pronaći i na kraju prenijeti drugima, rekao je.

Vlč. Ivan Valentić i vlč. Luka Brešić osvrnuli su se na potrebu određivanja teme Susreta hrvatske katoličke mladeži, loga i himne, dok se s druge strane osjeća potreba za učinkovitom pripremom mladih po župama kroz razne kateheze i ostale mogućnosti koje pruža župni i nadbiskupijski pastoral pruža, pa je donesena odluka da se s tim započne što prije.

Na kraju susreta dogovoren je i sljedeći susret 5. studenoga te duhovna obnova koju će polaznici trajne formacije imati 26. i 27. studenoga.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.