Nadbiskup Michalik podržao reforme drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije

Susretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i umirovljenoga nadbiskupa Przemyśla Józefa Michalika, u Zagrebu je 5. travnja završio bratski pohod Nadbiskupskom dvoru.
Autor: ika.hr/Laudato/M.B. Photo: IKA subota, 06. travnja 2019. u 12:51

Ugledni poljski nadbiskup bio je od 2. do 5. travnja u bratskom pohodu (visitatio fraterna) Zagrebačkoj nadbiskupiji, što nije apostolska vizitacija (visitatio apostolica), koja ima drugačije kanonsko značenje, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskup Michalik na početku (2. travnja) i na zaključku (5. travnja) bratskoga pohoda susreo se s kardinalom Bozanićem, a u ostalim je danim primio na razgovor pomoćne biskupe i neke svećenike te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji, s mnogim inicijativama i pastoralnim pothvatima, posebno naglasivši važnost upravo završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojoj su naročito vjernici laici dali svoj nezamjenjiv doprinos.

Osvrnuo se na olake komentare i na neargumentirane interpretacije, naglasio je važnost i odgovornost svakoga člana Crkve da se ne nasjeda na neprovjerene glasine i na iznošenje polučinjenica i to ne uvijek s dobronamjernim nakanama i tumačenjima.

Naglasio je da ovaj bratski pohod ima za svrhu dati potporu zagrebačkomu nadbiskupu, pomoćnim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i posebice vjernicima laicima u provođenju obnove koju je pokrenula i zacrtala Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Na tome je putu važna suradnja svih u Crkvi, kako vjernika laika tako i zaređenih crkvenih službenika. Ohrabrio je i potaknuo nastojanja na započetim reformama, osobito drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije, koje, premda ih resi jedinstveno povijesno značenje, traže prilagodbu novim vremenima i izazovima suvremenih crkvenih potreba.

Potrebno je, u duhu Drugoga vatikanskog koncila, mudro i hrabro nastaviti s reformom ostataka nadarbinskoga sustava, u čemu treba slijediti smjernice mjerodavnih tijela Svete Stolice i provesti zacrtane odluke nedavno završene Sinode.

Srdačan susret kardinala Bozanića i nadbiskupa Michalika završio je razgovorom o najsvjetlijem liku Katoličke Crkve u Hrvatskoj, blaženome Alojziju Stepincu, koji ostaje trajan uzor svima, a posebno Crkvi zagrebačkoj. Kardinal je visokoga gosta upoznao s procesom kanonizacije blaženoga Stepinca, naglasivši sve veće širenje Blaženikova svetačkog kulta među vjernicima u Domovini i u svijetu te sve veće zanimanje za njegovu osobu i djelo u teškim vremenima totalitarističkih režima dvadesetoga stoljeća.

Na kraju susreta kardinal Bozanić darovao je mons. Michaliku medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije kao uspomenu na ovaj bratski pohod.

 

Da biste komentirali, prijavite se.