'Obitelj za obitelj' - akcija Caritasa župe sv. Josipa

Akcija "Obitelj za obitelj" zamišljena je na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz župe koja je u potrebi.
Autor: D. David/Laudato/K.P. Photo: D. David subota, 29. prosinca 2018. u 09:04

Kao vjernici pozvani smo u svako doba misliti na naše bližnje. I to ne samo na svoju užu obitelj i prijatelje, nego i na one koji su u potrebi, usamljeni, nemoćni.  Stoga je Caritas župe sv. Josipa već tradicionalno pokrenuo adventsku akciju ''Obitelj za obitelj''.

Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz župe koja je u potrebi. Paketi sadrže prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine,ukrase za Božić, igračke za djecu... Akcija je započela na 1. Nedjelju došašća i trajala do 23. prosinca 2018. kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih Misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve. Kako je vrijeme odmicalo, košara se punila sve više, a župljani su se odazivali u velikom broju. Akciji su se priključila i djeca iz obližnjeg vrtića kao i učenici nekih škola.

No, ove godine uvedena je i jedna novost. Ne želeći uvjetovati što staviti u paket, a s druge strane ipak ih usmjeriti i na taj način olakšati, organizatori su osmislili jedan obrazac na temelju kojeg župljani mogu darivati, a kojeg su nazvali Caritasov adventski kalendar u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu. Primjerice: 1.prosinca skupljalo se ulje, 2.prosinca brašno, 3. prosinca šećer i tako dan po dan.

A da ne bi ostalo sve samo na pukom stavljanju namirnica u završnom tjednu zadaci su bili nematerijalni poput: napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu Misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine.

Caritas zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova akcija Caritasa župe sv. Josipa uspije i urodi brojnim plodovima. Organizatori se od srca zahvaljuju na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno. A svi darivatelji kada se okupe oko svojeg blagdanskog stola neka budu svjesni da su nekoj drugoj obitelji uljepšali Božić. To je i upravo smisao Božića, malog Boga – donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni, usamljeni ili zaboravljeni, poručuju iz Caritasa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.