Proslavljen spomendan blažene Marije Petković u zagrebačkoj župi svetog Petra

U organizaciji Družbe Kćeri milosrđa trećeg svjetovnog reda svetog Franje proslavljen je spomendan blažene Marije Propetog Isusa Petković.
Autor: IKA/Laudato/L.G. Photo: IKA srijeda, 10. srpnja 2019. u 10:20

Spomendan blažene Marije Propetog Isusa Petković proslavljen je 9. srpnja u župi posvećenoj svetom Petru apostolu u Vlaškoj ulici u Zagrebu. U organizaciji Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje, po završetku misnog slavlja koje je predvodio gvardijan kaptolskog franjevačkog samostana fra Zdravko Lazić, upriličen je prigodni program u zahvalu blaženoj Mariji Propetog Isusa Petković na kojem su nastupila djeca iz vrtića posvećenog blaženici.

Posljednji dan trodnevnice započeo je molitvom krunice koju su predmolile članice Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje, a kroz desetice krunice izmjenjivali su se štićenici dječjeg vrtića “Marija Petković”.

Blažena Marija Petković Družbu je osnovala u svrhu odgoja siromašne djece, prije svega u Blatu na Korčuli. Posebno je djelovala u Vojvodini i Slavoniji gdje je prosila hranu kako bi pomogla siromašnoj djeci.

Južna Amerika bila je odredište prve grupe sestara koju je bl. Marija Petković u misije poslala 1939. godine. Njen rad sa siromasima, bolesnicima i starijim osobama kroz družbu se nastavlja i u drugim zemljama svijeta: Italija, Argentina, Čile, Peru, Paragvaj i Kuba.

Nakon molitve krunice i litanija blažene Marije Propetog Petković započelo je misno slavlje koje je predvodio gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu fra Zdravko Lazić. U propovijedi je fra Zdravko poručio je da se raduje sa sestrama danas na blagdan bl. Marije Propetoga Petković, koja je bila franjevka i više milosrdna nego pravedna, prenosi IKA.

- Mi želimo da na kraju života Bog bude i prema nama više milosrdan nego pravedan. Marija Petković slijedila je stope Gospodina našega Isusa Krista po primjeru sv. Franje. Sveti Franjo gledao je Isusa, raspetoga i propetoga; blažena Marija gledala je Isusa raspetoga i propetoga. Zato je moja molitva i želja danas za sve nas da nam, poput sv. Franje i bl. Marije od Propetoga Petković, Isus bude uvijek pred očima, uvijek u našim srcima, mislima, rukama. Želim da budemo ljudi mira i duboke unutarnje radosti - rekao je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja štićenici vrtića 'Marija Petković' održali su priredbu kojom su se oprostili od svojih dana provedenih sa sestrama u vrtiću. Uz nekoliko pjesama i recitala posvećenih bl. Mariji Petković program je priveden kraju, a na kraju su okupljeni vjernici imali priliku častiti relikvije Blaženice.

Blažena Marija Petković utemeljiteljica je redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje, jedine redovničke zajednice osnovane u Hrvatskoj. Sveti zbor za proglašenje svetih 2002. godine donio je Odluku o herojskim krepostima službenice Božje te Odluku o priznatim čudima spašavanja dvadeset mornara u utrobi potopljene peruanske ratne podmornice Pacocha. Papa Ivan Pavao II. ju je tijekom trećeg pohoda Hrvatskoj proglasio blaženom u Dubrovniku.

 

Da biste komentirali, prijavite se.