Slavonci počastili najpotrebnije iz Caritasove kuće bl. Alojzija Stepinca

Korisnike Caritasove Kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici te stotinjak osoba s invaliditetom i ove godine pred Božić su posebno razveselili svojim dolaskom gosti iz Slavonije, koji su održali koncert te dijelili darove, voće, kolače i peciva.
Autor: czn.hr/Laudato/M.S. Photo: czn.hr ponedjeljak, 17. prosinca 2018. u 09:37
Na početku programa, koji je održan 15. prosinca u športskoj dvorani Kuće bl. Alojzija Stepinca sve okupljene srdačno je pozdravio voditelj Kuće Zoran Kljajić, te im prenio pozdrave i božićne čestitke s. Jelene Lončar, ravnateljice Caritasa.
 
Adventski susret osoba s invaliditetom započeo je Misnim slavljem, koje je predslavio umirovljeni svećenik velečasni Josip Babić.
 
'Darovi vaši svjedoče o vašoj ljubavi za ovaj dom', pohvalio je velečasni Babić goste iz Slavonije za njihovo djelo milosrđa prema potrebitima na početku homilije, koja je bila nadahnuta Božjom riječju u misnim čitanjima te poslanicom predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka objavljenom prigodom ovogodišnje Nedjelje Caritasa.
 
- Najljepši dar, najsvetiji dar, dar koji nikad proći neće, dariva Nebo i Otac s Neba po krilu djevičanske Majke Marije Zemlji, da zagrli čovjeka svojom božanskom ljubavlju po svome sinu, božićnom djetetu, Isusu Kristu, Marijinom sinu, naglasio je propovjednik, usmjeravajući pažnju slušatelja na otajstvo Utjelovljenja koje bi trebalo biti glavnim uzrokom radosti predbožićnog i božićnog vremena u srcu svakog kršćanina.
 
Razlog pak kršćanske darežljivosti prema potrebitima u ovo sveto vrijeme trebala bi biti ljubav Krista, koji se već kao beskućnik priklonio svojom štalicom i jaslicama onima koji su najpotrebniji - napuštenima, bolesnima, ostavljenima, prezrenima, malenima, siromasima.
 
- Advent je potreban da se u čovjekovu srcu obnovi i iznova zasja slika Božja, zamućena i narušena nedostatkom vjere, ljubavi, milosrđa, poštenja i solidarnosti. Kao što je nekoć sv. Ivan Krstitelj najavljivao Kristov dolazak, u naše vrijeme je advent poziv Crkve svim ljudima na promjenu života, svima - bez obzira na dob i spol, na naobrazbu i društveni položaj. U toj promjeni života od posebne pomoći je dobro učinjena sveta ispovijed. Ona je lijek ljudskoj oholosti. Zatim, za istinski mir srca, važno je i bližnjima od srca oprostiti, zaključio je velečasni Babić u svojoj homiliji.
 
Poslije svete Mise nastupio je KUD ''Luka Ilić Oriovčanin'' kojim je oduševio mlado i staro na ovom susretu. Sudionici susreta, čak i oni u kolicima, vrlo brzo su se uključili u pjesmu i ples te im osmijeh nije silazio sa lica.
 
MOST7292-cutW.png

Za vrijeme koncerta gosti iz Slavonije dijelili su darove, voće, kolače i peciva.
 
Poslije koncerta pripovjedačica Elizabeta Alković iz Slavonskog Broda ispričala je djeci koja su na smještaju u Kući bl. Alojzija Stepinca priču pod nazivom ''Božićna pjesma čarobne krijesnice''. Za to vrijeme Caritasovi zaposlenici dijelili su uzvanicima - osobama s invaliditetom - poklon-pakete s prehrambenim i higijenskim potrepštinama.
 
U prikupljanju darova za Kuću bl. Alojzija i Adventski susret osoba s invaliditetom ove godine sudjelovali su:
 
- domaćice iz Brodskog Stupnika, Slavonskog Broda i Oprisavaca,
- ''Pekarnica Maralushaj'' iz Slavonskog Broda,
- pekarnice ''Plavo polje'' iz Slavonskog Broda,
- ''Pekarnica Janković'' iz Brodskog Stupnika,
- voćar Ivan Bašić iz Brodskog Stupnika,
- učenici OŠ Antun Matija Reljković iz Bebrine, s područnim školama: Kaniža, Zbjeg, Šumeće, Banovci, Dubočac i Stupnički Kuti;
- učenci OŠ Dr. Stjepan Ilijašević iz Oriovca, s područnim školama u Brodskom Stupniku i Slavonskom Kobašu;
- učenici OŠ Antun Mihanović iz Slavonskog Broda, s Područnom školom ''Mali Pariz''.

MOST7454-cutWBlur.png
 
Koliko ovi susreti znače osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji može predočiti izjava gospođe Anđelke Simetić, koja na Caritasove predbožićne susrete dolazi sa svojim sinom Zoranom (45) već tridesetak godina zaredom - puno prije nego li su na njih počeli dolaziti tamburaši iz Slavonije. Ona je upravo na Caritasovim susretima osoba s invaliditetom, koji su se nekada održavali svakog mjeseca, stekla prave prijatelje, koji je zaista razumiju, što jako puno znači u životu, bez obzira na nevolje koje svi prolaze.
 
- Beskrajno sam zahvalna Slavoncima! Nema do slavonskoga srca i duše!, kaže gospođa Simetić, zahvajujući Caritasu, s kojim je, kako kaže vezana dušom i srcem te Slavoncima na svemu što osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima s toliko ljubavi naprave i daju kroz ove adventske susreta.
 
Gospodin Antun Đurek, koji već 22. godinu zaredom organizira ova gostovanja slavonskih KUD-ova (vidi poveznice na nekoliko susreta tijekom proteklih godina), na Caritasove Adventske susrete osoba s invaliditetom, ove godine došao je na poticaj domaćina susreta i brojnih darovatelja - domaćica, škola i poduzetnika - koji su svoje donacije na vrijeme pripremili tako da ih je bilo više nego li proteklih godina, tako da su jedva stale u autobus.
 
- Predivan doček! Predivan boravak! Predivna glazba i ples u koje su se svi iz publike uključili!, pod dojmom i vrlo sretan izjavio je gospodin Đurek na završetku susreta zahvaljujući svim darovateljima. Zatim je prenio pozdrave i božićne čestitke sve djece koja su pripremila poklon-pakete u želji da korisnici Kuće bl. Alojzija osjete da su voljeni i da postoji netko tko na njih misli, iako je daleko.


Da biste komentirali, prijavite se.