Predstavljen nosač zvuka "Adventske pjesme. Pjesme u Došašću"

Nosač zvuka "Adventske pjesme. Pjesme u Došašću" Matije Antolića i prijatelja predstavljen je u petak, 5. prosinca u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Predstavljanje je održano u obliku koncerta duhovne glazbe na kojem su izvedene pjesme s novoga nosača zvuka u izdanju Laudata.
Autor: Laudato Photo: Laudato subota, 06. prosinca 2014. u 02:00

Hrvatska duhovna glazbena scena bogatija je za još jedan vrijedan nosač zvuka iz glazbene radionice obitelji Antolić. Onima koji prate duhovnu glazbu u Hrvatskoj prezime Antolić nije potrebno posebno predstavljati. Čedo Antolić poznat je kao legenda duhovne glazbene scene, a njegov sin Matija svojim talentom i originalnim aranžmanima proteklih nekoliko godina također obogaćuje duhovnu glazbu u Hrvatskoj. Nosačem zvuka "Adventske pjesme. Pjesme u Došašću" koji potpisuje Matija Antolić s prijateljima javnosti je omogućen novi glazbeni doživljaj poznatih i prihvaćenih tradicionalnih pjesama, koje su iz godine u godinu hrvatskim vjernicima neizostavne u molitvenoj pripravi za Božić.

Ideja o albumu s pjesmama o Došašću Matiji Antoliću je pala napamet u siječnju 2012. godine: "Tata i ja smo imali nastup u jednoj kapelici, izvodili smo adventske pjesme, a ja sam to igrom slučaja snimio. Doma sam to preslušao, snimka nije bila baš kvalitetna, ali čulo se da ima ono nešto, zvučalo je jako lijepo. Odlučili smo da to treba snimiti. Željeli smo snimiti baš tradicionalne hrvatske pjesme." Čedo i Matija Antolić zatim su okupili svoje dugogodišnje prijatelje i suradnike s hrvatske duhovne glazbene scene i tijekom dvije godine nastao je adventski CD.

Na nosaču zvuka se nalazi trinaest pjesama. Dvije pjesme potpisuje Čedo Antolić, to su "Zornica" i "Adventska pjesma", za koju Čedo ističe da je nastala na njemu najdraži način: spontano, u trenutku inspiracije na probi. Deset pjesama s albuma većina vjernika već poznaje, ali snimljene su u originalnom Matijinom aranžmanu. Pri prvome slušanju CD-a slušatelji će sa zadovoljstvom ustanoviti da većinu pjesama već znaju: ili ih i sami pjevaju u adventsko vrijeme, ili su ih čuli od svojih roditelja, baka i djedova. To su između ostalih pjesme: Padaj s neba, Zlatnih krila, Visom leteć, Poslan bi anđel Gabrijel i Zdravo budi Marijo. U popis je uvršten i jedan gregorijanski koral: Nebesa Stvorče zvjezdanih.

Svojim pjevanjem u stvaranju albuma sudjelovali su Čedo Antolić, Apostoli mira, Franka Matić, Zbor "Hrid", Marija Brabenec, Kristina Majer, Maja Tadić, Ana Oreški, Matija Antolić i Mladen Palenkaš.

Legenda hrvatske duhovne glazbe Čedo Antolić o novome nosaču zvuka rekao je: "Ovaj CD mi puno znači. Matija je u kreiranje CD-a uložio puno truda, radio je temeljito, lišen svih trendova i glazbene mode. CD je potpuna duhovna obnova i glazbeno umjetničko djelo. U poplavi današnje glazbene ponude nije lako prepoznati ono što vrijedi, ali onaj tko želi dobru riječ, dobru glazbu i kvalitetne aranžmane bit će zadovoljan s ovim CD-om. Ponosan sam zbog toga."

U stvaranju nosača zvuka sviranjem su svoj doprinos dali Matija Antolić, Goran Delač, Krešo Linke, Danijel Trubić, Radovan Ruždjak, Josip Lukenda, Martin Justin, Mladen Palenkaš i Čedo Antolić.

Nakladnik nosača zvuka "Adventske pjesme. Pjesme u Došašću" je Laudato, produkcijski je nosač zvuka ostvario i snimio Matija Antolić, mastering potpisuje Davor Totović, likovni ures albuma djelo je Čede Antolića, a design potpisuje Nikola Uroić.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.