Preminula s. Imakulata utemeljiteljica ansambla Collegium pro musica sacra

'Prva namjera Kolegija bila je približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe ... apostolat u obliku pjevane molitve.'
Autor: Eva Kirchmayer Bilić/Laudato/M.P. Photo: IKA subota, 24. kolovoza 2019. u 10:55

Okrijepljena svetim Otajstvima, nakon duge bolesti 23. kolovoza 2019. godine preminula je s. M. Imakulata, Bernardica Malinka, redovnica Družbe sestara Naše Gospe orguljašica, pedagoginja i dirigentica.

S. Imakulata Malinka osnivateljica je ansambla Collegium pro musica sacra 1972. u Zagrebu čija je voditeljica i dirigentica bila punih 28 godina (1972-2000.) U okviru spomenutog ansambla njegovala je raznorodne oblike glazbenog apostolata u vrijeme kad je djelovanje ovog glazbenog tijela bilo usamljena pojava i dok su nekadašnji članovi ansambla bili izloženi ideologijski podzidanim opasnostima. Kao umjetnička voditeljica sa svojim je ansamblom ostvarila više od tisuću nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u Domovini i inozemstvu te je kao vrsni glazbeni stručnjak a nadasve odvažna duhovna nadahniteljica trajno usmjeravala Collegium da ostane vjeran svojoj prvotnoj ideji: kvalitetnim i stilski primjerenim izvođenjem sakralne glazbe naviještati radosnu vijest Isusa Krista.

Ovaj rad ansambla Collegium pro musica sacra pod vodstvom s. Imakulate okrunjen je 1996. i međunarodnim priznanjem - srebrnom medaljom - u okviru natjecanja crkvenih zborova Perluigi da Palestrina u Jeruzalemu u jubilarnoj 3000. godini postojanja grada Jeruzalema.

S. Imakulata, orguljašica i dirigentica (Nova Gradiška 1935.) redovnica je Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Diplomirala je orgulje i glazbeno teorijske predmete u klasi prof. Vlaste Hranilović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1965. god. Od 1965. - 1967, djelovala je kao orguljašica i dirigentica Župe sv. Blaža u Zagrebu. Godine 1967. odlazi u Regensburg (Njemačka) gdje pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu usavršava sakralnu glazbu. U razdoblju od 1968, do 1999. djelovala je kao profesorica glasovira, orgulja i teorijskih predmeta na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1963. redovito je priređivala samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu.

Osim pedagoškog i dirigentskog bavljenja sakralnom glazbom, autorica je i većeg broja stručnih radova nastalih kontinuirano od godine 1968. do danas. Surađivala je i na izdavačkom području kao priređivač priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima, Zagreb, 1980. Određeni dio njezinih radova posvećen je duhovnosti Sluge Božjega oca Ante Antića. Redovito je sudjelovala na međunarodnim mariološkim kongresima.

 

Da biste komentirali, prijavite se.