Deveti dan manifestacije "Dani kršćanske kulture"

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" petnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja.
Autor: danikrscanskekulture.info/Laudato/K.P. ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 08:51

U sklopu ovogodišnje manifestacije "Dani kršćanske kulture" u nedjelju 14. travnja prijavljeni su izletnici rano ujutro krenuli u obilazak arheoloških lokaliteta pod nazivom "Put u postojbinu Šubića". Voditelji ovoga obilaska, viši kustosi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu Ljubomir Gudelj i Nikolina ureda poveli su puna dva autobusa posjetitelja u obilazak u Skradin, Šibenik i Bribir. U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu prikazan je još jedan, drugi film iz retrospektive filmskoga programa manifestacije "Dani kršćanske kulture". Posjetitelji su po drugi put imali priliku pogledati igrani film "Andrej Rubljov" slavnoga redatelja Andreja Tarkovskog. Ovaj zahtjevni, art film prava je poslastica za filmoljupce koja progovara o umjetničkoj slobodi, religiji i kreativnom stvaralaštvu u represivnom okružju, na pozadini životne priče jednog od najvećih ikonopisaca svih vremena – ruskoga monaha Andreja Rubljova koji je živio u 15. stoljeću.

Deveti dan ovogodišnje manifestacije na poseban je način obilježio dramski sadržaj: ansambl Kolbe iz Zagreba došao je u Hrvatsko narodno kazalište Split da pred posjetiteljima manifestacije "Dani kršćanske kulture" izvede svoj hvaljeni mjuzikl "Svetac svega svijeta". Prvotno je zamišljena jedna predstava, u 20 sati, ali zbog nevjerojatno velikog interesa ansambl je pristao izvesti isti mjuzikl dva puta u istome danu, i to zaredom – izvedbe i u 18 i u 20 sati privukle su u HNK Split više od tisuću posjetitelja koji su snažnim ovacijama pozdravili sjajnu izvedbu ansambla Kolbe.

 

Da biste komentirali, prijavite se.