Don Josip ima 99 godina i još služi mise u Belom na Cresu

Živa legenda otoka Cresa je svećenik don Josip Bandera. Sa svojih 99 godina još služi mise i poručuje da nije zreo za mirovinu.
Autor: Laudato/24sata Photo: 24sata srijeda, 21. kolovoza 2013. u 11:16

Mons. Josip Bandera rođen je 8. srpnja 1914. godine. Svećeničku formaciju pohađao je i završio u Zadru, gdje je zaređen za svećenika 1940. Nakon što je nekoliko mjeseci kao svećenik služio u Zadru, od studenoga 1940. do veljače 1949. bio je župnik u Orlecu. Od veljače 1949. prešao je u Beli, te je sve do danas župnik koji ima pastirsku skrb za tri župe na sjevernom dijelu otoka Cresa: Beli, Dragozetići i Predošćica. Imenovan je kapelanom Njegove Svetosti 1959., a 1990. i začasnim kanonikom Stolnog kaptola u Krku. Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao je mons. Banderu Apostolskim protonotarom, što je treće i najviše priznanje kojim Sveti Otac odlikuje istaknute i zaslužne svećenike.

Do prije tri godine držao je vjeronauk djeci u Belom, a kaže da se danas sve promijenilo.

„Ljudi su danas lišeni straha Božjeg i srama ljudskog, a to su dvije glavne komponente koje čuvaju od grijeha. Nema danas morala, a onda i vjera pada“, primjećuje don Josip u razgovoru za 24sata. Dodaje da ne gleda TV i ne zanima ga internet, ali da je u sve upućen.

Kako su se mijenjale države, tako je don Josip mijenjao prijevozna sredstva. Od sela do sela jahao je na magarcima, konjima, vozio je bicikl pa auto.

Jugoslavija i Tito nisu mu u lijepu sjećanju jer u to vrijeme za vjeru nije bilo mjesta, a još manje razumijevanja.

„Dva puta sam bio u zatvoru. Jedanput su me optužili da sam prisilio par da se vjenča u crkvi, a drugi put da sam nosio raspelo po selu. U tom periodu je smaknuto 600 svećenika, tako da je čudo što sam preživio“, rekao je i dodao kako nije mogao otići u inozemstvo ni da je htio jer mu nisu dali putovnicu.

Svoje posljednje počivalište vidi u crkvi u Belom, mjestu gdje se i rodio. Sjeća se svake od 950 duša, koliko ih je ispratio. Sad su, kaže, umrli svi koje je poznavao. Želja mu je objaviti knjigu sjećanja u koju su se upisali svi koji su ga ikad posjetili.

Da biste komentirali, prijavite se.