"Fra Didak Buntić - uzor za budućnost"

U organizaciji Frame Dubrava i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, 17. svibnja održana je kulturna manifestacija pod nazivom "Fra Didak Buntić - uzor za budućnost" kojom se obilježila 100. godina od njegova velikog djela - spašavanja hercegovačke djece od gladi.
Autor: Ika/Laudato/T.S. Photo: Laudato petak, 19. svibnja 2017. u 08:35

Manifestacija je održana u hercegovačkom franjevačkom samostanu u Dubravi, a sudionici "okruglog stola" bili su dr. fra Robert Jolić, Marinka Bakula Anđelić, Karolina Vidović Krišto i Bruno Penava. Oni su približili povijesni kontekst i činjenice Didakova života, pogled na njegove pothvate i ondašnju političku situaciju, na njegovu socijalnu osjetljivost za ugrožene te brigu za mlade i djecu kroz opismjenjavanje i akciju spašavanja gladnih.

Cilj okruglog stola bio je približiti velebni lik fra Didaka Buntića, o kojem se s obzirom na njegova djela i aktivnost, malo zna i govori. Njega, kojeg su nam dočarali sudionici, ne samo da se može pamtiti kao lika prošlosti, već nam treba postati uzor sadašnjosti i budućnosti. Fra Didakova aktivnost i sveprisutnost na opće dobro čitavog naroda trebale bi biti smjernice za današnjeg čovjeka s problematikom i pitanjima našega vremena, ali s istim ciljem - za napredak te zadovoljstvo naše domovine i naroda; ne pakiranjem kovčega, već ostankom i hodom malim, ali isto tako važnim koracima, istaknuto je.

U glazbenom su dijelu nastupili franjevački bogoslovi, zbor ZKHS-a i Frama Dubrava, a prisutne je pozdravio i mjesni gvardijan fra Svetozar Kraljević.

U sklopu manifestacije o fra Didaku održat će se i nagrađivana predstava „Učiteljice", Dragana Komadine u izvedbi HKUD Gradnići, u četvrtak (18.5.) u 20 sati, u Kino Forumu na Savi.

 

Da biste komentirali, prijavite se.