Identificirani ostaci pet osoba iz Domovinskog rata

Nakon ove identifikacije, u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu njih je 1469.
Autor: branitelji.gov.hr/Laudato/D.T. četvrtak, 20. veljače 2020. u 09:10
Pronađeni su i identificirani posmrtni ostatci pet osoba nestalih u Domovinskom ratu. Riječ je o tijelima četvorice hrvatskih branitelja koji su ekshumirani 18. siječnja 2020. iz masovne grobnice pronađene u Marincima, među kojima su posmrtni ostaci Žarka Manjkasa Crvenkape, heroja Domovinskog rata. Također, identificirani su posmrtni ostaci i jedne civilne žrtve Domovinskoga rata koji su ekshumirani u prosincu 2019. godine u Negoslavcima.
 
Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, identifikaciji su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat te predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.
 
Nakon identifikacije, ministar hrvatskih branitelja izrazio je zahvalnost obiteljima na povjerenju u institucije i poručio svima koji još uvijek traže svoje najmilije da ne posustaju i ne gube nadu jer je i 29 godina nakon nestanka, predanim djelovanjem nadležnih tijela, moguće pružiti spokoj i nestalim osobama i njihovim obiteljima. Ministar je podsjetio kako do donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu u srpnju 2019. nije postojao jedinstveni zakonski okvir koji je uređivao nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu. 
 
- Zakon je objedinio uređenje svih aktivnosti u procesu traženja nestalih osoba - od prijava nestanka, prikupljanja i istraživanja saznanja o prikrivenim grobnicama, ekshumacija i identifikacija, međudržavne i međunarodne suradnje, suradnje s udrugama obitelji, do nadležnih tijela za provedbu – rekao je ministar. 
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, organizirati će pogrebnu skrb za sve identificirane osobe. Također, dostavit će cjelovitu dokumentaciju nadležnim istražnim i pravosudnim tijelima za potrebe poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti.
 
Nakon ove identifikacije, u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu njih je 1469, kao i 402 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što čini ukupno 1871 neriješenu sudbinu osoba iz Domovinskog rata, od kojih 525 čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.
 
U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih, ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora – prvenstveno od nadležnih tijela Republike Hrvatske te udruga i samih građana. Svi oni koji imaju saznanja koja bi mogla pomoći u rješavanju ovog pitanja mole se, da se jave nadležnim institucijama. 
 
Da biste komentirali, prijavite se.