Iskustvo polaznika Exitusa: 'Molitva je postala dio mog života'

Za Ivana je Exitus bio prava prilika za duhovan rast i zdrav tjelesni život.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: facebook.com subota, 11. siječnja 2020. u 15:53

Vjerujemo da ste već imali priliku čuti o Exitusu. Devedesetodnevni program molitve i askeze za muškarce pojavio se u Hrvatskoj prije dvije godine i od tada se vrlo brzo proširio među kršćanskim pukom.

- Jedan moj dobar prijatelj mi je prije dvije godine pričao o Exitus programu, pa kad sam čuo da će novi ciklus biti u Splitu, lako sam se zainteresirao - kazao nam je sugovornik Ivan Puljić koji je prošle godine prošao jedan ciklus Exitusa. 

Privuklo ga je, kako kaže, svjedočanstvo drugih koji su mu pričali o programu pa bi i Ivanovo svjedočanstvo moglo biti poticaj za one koji ovo čitaju. Za Ivana je Exitus bio prava prilika za duhovan rast i zdrav tjelesni život.

- Ja se nikada prije Exitus programa nisam tuširao kroz jutro, jer mi ujutro bude hladno nakon što ustanem iz kreveta. Kako se je u Exitus programu potrebno tuširati ujutro u hladnoj vodi, tj. vodi koja je neugodna, morao sam se prisiljavati na takvo neugađanje tijelu, koje me je sigurno kao i drugu braću ojačalo u borbi protiv tjelesnih napasti - prepričava nam.

Potom je pojasnio kako se sâm program prolazi u bratstvu, što se pokazuje kao velika pomoć u cjelokupnom programu.

- Dok sam prolazio kroz borbu za mene teškim askezama, bilo mi ih je lakše izvršavati jer sam znao da moja braća isto prolaze - kazao je.

Zanimljivo je kako je bratstvo u koje je ušao sastavljeno od većine muškaraca koje nije znao. Od osmero u bratstvu poznavao je dvojicu, no ističe kako je u tome bogatstvo.

9-(1).jpg

- Kako smo se redovito sastajali tako smo se svi međusobno bolje upoznavali kroz razmjenu iskustava o razmatranju Starog zavjeta i askezama koje smo prolazili - kaže Ivan koji je potvrdio da se i nakon izlaska programa bratstvo još uvijek sastaje.

Tako su stvorena nova prijateljstva.

- Mislim da braća koju smo dobili u programu su veliki dar, tako da mene raduju susreti s tim divnim ljudima. 

Exitus program traje 90 dana kako bi čovjeku u naviku ušlo ono što prolazi kroz tih 90 dana. Tako su post, svakodnevna molitva, češći odlazak na svetu Misu i svakodnevno čitanje Božije riječi postali dio Ivanova života. Uskoro će i novi ciklus pa za sve koji se 'nećkaju' Ivan poručuje:

- Svakom koji razmišlja odvažiti se Exitus programu preporučam da hrabro krene u tu lijepu avanturu koja će sigurno izgraditi njegovu duhovnost i tjelesnost.

Novi ciklus počinje uskoro, a više o tome kao i prijavu možete pronaći ovdje.
 

Da biste komentirali, prijavite se.