Ivica Kisić: Možemo bez puno toga, ali bez hrane ne možemo

Profesor s Agronomskog fakulteta kazao je kako se u Europi polovica hrane konzumira, a druga polovica baci u smeće.
Autor: Laudato/D.T. Photo: screenshot četvrtak, 21. svibnja 2020. u 22:14
U emisiji 'Izdvojeno' gostovao je dr. sc. Ivica Kisić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Rekao je kako smo svi skupa puno toga naučili tijekom razdoblja karantene. 
 - Naučili smo da možemo bez puno toga, ali da bez hrane ne možemo. Papa Franjo u enciklici koja je izašla prije pet godina, počeo je govoriti o ekološkim problemima, on je zapravo želio zaštititi čovjeka od čovjeka. Naš konzumerizam, koji nas gura u to da uvijek sve moram imati, doveo nas je do ruba. Vidjeli smo tijekom koronavirusa da bez svega toga možemo, ali potreba za hranom je ostala. Između 95 i 97 posto hrane dolazi s tla, ostalo su vodni resursi. Tla moramo čuvati za nas, ali i za generacije koje dolaze – rekao Kisić.
 
Dodao je kako nažalost, kako i papa Franjo u enciklici naglašava, tlo ne koristimo, nego ga izrabljujemo bez ikakve brige, a vidljive su i posljedice. 
 
- Zbog svega ovoga dolazi u pitanje hoće li biti dovoljno hrane. Istovremeno u Europi se polovica hrane konzumira, a druga polovica baci u smeće. U Sjevernoj Americi je još i gora situacija. U ruralnim sredinama hrana se može iskoristiti te dati domaćim životinjama, dok u gradskim sredinama to nije moguće, nego odlazi u otpad –naglasio je. 
 
Zaključio je kako postoji mogućnosti da se to pretvori u kompost i gnojivo za biljke koje se uzgajaju na balkonima i terasama, što je jedan od ciljeva projekta CRO Laudato si'. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.