Komentar Ante Mikića: Što iz ovih predsjedničkih izbora može naučiti Crkva?

Novi glavni urednik portala Bitno.net Anto Mikić napisao je komentar predsjedničkih izbora koje prenosimo u cijelosti.
Autor: bitno.net/laudato.hr/D.R. Photo: Marko Lukunić/Pixell utorak, 07. siječnja 2020. u 14:31

Premda su izbori gotovi, i na njima je Hrvatska izabrala svog petog po redu predsjednika – bivšeg predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića – „katolička“ se scena, sudeći barem po raspravama na društvenim mrežama, s tom jednostavnom činjenicom poprilično teško miri.

Mi se ovdje, međutim, uopće ne kanimo baviti ocjenama ovoga ili onoga kandidata, njihovim vrednovanjima ili uspoređivanjima, nego svoj pogled upravljamo mogućim poukama za budućnost. Jer, zagrebe li se dublje u sadržaj svih tih rasprava, stavova i događaja koji su obilježavali protekle tjedne i mjesece predizborne kampanje, stvarni bi vjernici, katolici – i to kako laici, tako i svećenici i (nad)biskupi – iz njih mogli i štošta naučiti!

Ponajprije to da vjernici birači postaju sve zahtjevnija „publika“, koju je sve teže zadovoljiti „jeftinim parolama“ o potrebi „zbijanja redova“ pred, stvarnom ili navodnom, vanjskom opasnošću. U vjerničkom političkom korpusu sve se izraženije može uočiti postojanje razlika i pluralizma u traženju i biranju onih političkih opcija i pojedinaca koji će znati autentično odgovoriti njihovim potrebama i njihovom pogledu na svijet.

Drugi bitan „signal“ kojega se dade iščitati iz minule kampanje jest to kako, u pogledu donošenja političkih procjena i odluka, vjernici laici sve manje uvažavaju neizravne „signale“ koji im dolaze (ili barem oni to tako doživljavaju) sa službenih crkvenih adresa – Kaptolâ i pojedinih (polu)službenih crkvenih medija. Ovoga su se puta, što predstavlja i svojevrsni presedan, mnogi od njih na te „signale“ ne samo očito oglušili, nego im se i glasno suprotstavili! Barem ako ćemo suditi po, često i srditim, komentarima koje su ispod tih „signala“ ostavljali, kad su oni bili objavljivani na društvenim mrežama.

Cijeli komentar objavljen na portalu Bitno.net možete pročitati ovdje.

Da biste komentirali, prijavite se.