"Kristova ljubav nas ispunja i u nevolji" - svečana Večernja uoči svetkovine sv. Stošije

„Temeljni stav kršćanske duhovnosti je čvrsto uvjerenje o bezuvjetnoj Božjoj ljubavi, da nas Bog voli, da je milosrdni Otac“ istaknuo je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u propovijedi na Svečanu Večernju u srijedu 14. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru.
Autor: Ines Grbić/Laudato Photo: Ines Grbić četvrtak, 15. siječnja 2015. u 08:24

„Temeljni stav kršćanske duhovnosti je čvrsto uvjerenje o bezuvjetnoj Božjoj ljubavi, da nas Bog voli, da je milosrdni Otac. Sve ostalo što mi činimo samo je odgovor na Božju ljubav. U tom svjetlu, divimo se primjerima kršćanskih svjedoka, koji su poput bl. Alojzija Stepinca mučeništvom branili istinu o Bogu i čovjeku“ poručio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u propovijedi na Svečanu Večernju u srijedu 14. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru, koju je uoči proslave sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Tražiti Božju volju, i kad se narav buni

„Mučenici nam poručuju da je Bog uvijek bio s njima, u dobru i zlu. Nije ih napustio. To vrijedi za svakog vjernika: Bog je u Isusu Kristu za nas tu, prisutan u našem životu. Bog nije samo za nas, nego je i uvijek s nama, u svim životnim okolnostima, radosti i žalosti“ rekao je kardinal Bozanić, istaknuvši da čovjeku spasenje dolazi od Boga.

Pozitivan ishod tog traganja je poniznost, koja s jedne strane promatra vlastitu slabost i bijedu, a s druge strane Božju dobrotu, Kristovu ljubav.

„Sv. Pavao nam poručuje: Kristov vjernik je u svom životu zaštićen Božjom ljubavlju. Apostol Pavao ne kaže da će nas štititi naša ljubav prema Bogu, nego obrnuto, Kristova ljubav nas štiti pred izazovima i nedaćama svijeta. Kršćanin je pozvan da sve, svaku situaciju svog života, primi iz Božje ruke. Pozvani smo uvijek tražiti Božju volju, u svim prilikama i neprilikama života. I onda kad Bogu postavljamo pitanje, zašto se to tako trebalo dogoditi. I onda kad se narav buni“ istaknuo je kardinal Bozanić, dodavši kako je apostol Pavao stigao do takve spoznaje kad je u Isusovom odgovoru čuo da mu je dovoljna Kristova milost.

„Kršćanska vjera nas jača u egzistencijalnoj spoznaji da imamo Krista, a s njim imamo sve. Zato možemo reći: Kristova ljubav nas ispunja i onda kad nas pritišću patnje i nevolje“ poručio je kardinal Bozanić.

Godina velikih promjena

Radosna je prigoda da je uočnica sv. Stošije, 14. siječnja, datum Puljićeva zaređenja za biskupa, rekao je kardinal Bozanić, prisjetivši se kako je tog sunčanog dana, 1990. g., kao najmlađi hrvatski biskup, nakon glavnog zareditelja, kardinala Franje Kuharića, u biskupskom posvećenju Puljića položio ruke na njegovu glavu.

„Bila je to i godina velikih hrvatskih promjena, nakon pada Berlinskog zida i početka povijesnog urušavanja komunističkih režima u zemljama Srednje i Istočne Europe. Bila je to godina darovanih nada i očekivanja, pokretanja novih procesa u hrvatskom narodu u vidu izgradnje bolje budućnosti i osamostaljenja hrvatske države. Ali, ubrzo se nametnutim ratom Hrvatskoj sve to htjelo zaustaviti i kotač povijesti vratiti unatrag“ upozorio je kardinal Bozanić, naglasivši da je biskup Puljić pristupio obnovi opustošene Dubrovačke biskupije.

U ime hrvatskog episkopata, čestitao je srebrni biskupski jubilej mons. Puljiću, zahvalivši mu za dar njegove službe i zajedništva, te mu je poklonio medalju svetog pape Ivana Pavla II. koji ih je obojicu uvrstio u red biskupa.

Pozdravni govor kardinala Bozanića prigodom 25. obljetnice biskupske službe mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskog, u cijelosti pročitajte OVDJE.

Čestitka pape Franje uz 25 godina Puljićeva biskupstva    

Kardinal Vinko Puljić pročitao je čestitku pape Franje nadbiskupu Puljiću koju mu je uputio povodom dvadeset i pet godina biskupstva.

„Radujem se, časni oče, što s tobom i sa zadarskom Crkvom mogu zahvaliti nebeskom Ocu za tolika dobročinstva kojima te obdario i pratim te najboljim željama. Kada budeš na dan svog biskupskog ređenja pristupao oltaru Svevišnjega slaviti euharistijsku žrtvu, kliči duhovnom radošću s Psalmistom: 'U tebe se, Gospodine, uzdam i neću se postidjeti nikada. Jer ti si ufanje moje, Gospodine, od mladosti moje“ (Ps 71, 1,5)“ piše papa Franjo, navodeći i osnovne životne podatke nadbiskupa i službu u HBK.

„Spasitelj ljudskog roda, zagovorom Blažene Djevice Marije, neka te čuva u svojoj ljubavi, oboruža valjanom zaštitom i svakodnevno te ispunja nadnaravnom snagom. Iz Petrove stolice, udjeljujem u Gospodinu apostolski blagoslov tebi, svemu svećenstvu i narodu zadarskom, nama zaista dragom. Živjeli, dragi hrvatski sinovi, uvijek u Gospodinu, jaki i čvrsti! Molite za me i moju petrovsku službu“ poručuje papa Franjo u čestitci mons. Puljiću.

Priznanje sv. Stošije zaslužnim vjernicima

Na kraju Svečane Večernje, nadbiskup Puljić darovao je zaslužnim vjernicima plaketu Sv. Stošije. Dobili su je kao priznanje za svoje življenje kao hrabri svjedoci vjere i u službi potrebnih. To su prezidij Marijine legije (župa sv. Stošije, Biograd), Jere Tokić (Vrana), Bend mladih 'Kapljice ljubavi' (Sv. Ivan Krstitelj, Biograd-Kosa), Darko Kolanović (Privlaka), Ratko Uzelac (Radovin), župni zbor Sv. Martin (Ljubač), Anthony Buljanović (Pag), Blaženka Alić (Poličnik), Nikola Karamarko (Stanovi, Zadar), Mojmir Gobin (Relja, Zadar), Anka Stipčević (Ploče, Zadar), Šime Pavić (Voštarnica, Zadar), Iva Babić (Kožino), za promicanje euharistijske pobožnosti Smiljana Paro (Belafuža, Zadar), Dom za odrasle osobe Zemunik te u obrani ugroženih, osobito djece, Karolina Vidović Krišto iz Zagreba.

U slavlju su sudjelovali i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, bračko-hvarsko-viški biskup Slobodan Štambuk, kotorski biskup Ilija Janjić, vladika križevački Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, članovi Stolnog kaptola sv. Stošije, brojni svećenici i puk iz cijele Zadarske nadbiskupije.
 

Da biste komentirali, prijavite se.