Mladi iz mjuzikla o sv. Maksimilijanu Kolbeu u posjetu Poljskoj

Ansambl duhovnog mjuzikla "Život za život" iz Zagreba, koji se počeo izvoditi u ožujku ove godine, nalazi se na duhovno-studijskom putovanju u Poljsku. Njihov je cilj obići mjesta koja su povezana sa životom sv. Maksimilijana Kolbea, poljskog franjevca i svećenika, utemeljitelja "Vojske Bezgrešne" koji je 14. kolovoza 1941. godine mučenički ubijen u koncentracijskom logoru Auschwitz.
Autor: Laudato/Tanja Popec Photo: http://www.book.figulus.hr ponedjeljak, 19. kolovoza 2013. u 09:23

Proteklog vikenda boravili su u Niepokalanowu, gradu Bezgrešne što ga je 1927. godine u središnjoj Poljskoj počeo graditi Kolbe sa svojom subraćom. Uoči dolaska u ovo duhovno središte, pohodili su Kolbeovu rodnu kuću u Zdunskoj Woli koja danas, u muzejskom obliku, čuva uspomene na njegovo rođenje 1894. godine, djetinjstvo i obitelj, te Pabianice, gradić u kojem je Kolbe 1907. doživio Gospino viđenje dviju kruna – bijele i crvene, simbole čistoće i mučeništva. Ovo hodočašće četrdesetak članova zbora sastavljenog od mladih iz više zagrebačkih župa koriste i za promociju pjesama iz mjuzikla koje pjevaju u poljskim crkvama.

"Mladi pokazuju i zanimanje, ali i strahopoštovanje prema sv. Maksimilijanu Kolbeu kojeg su upoznavali i kroz knjigu i kroz pjesme. A sada su mu još bliži u njegovoj rodnoj zemlji, Poljskoj, u kojoj je stvarao i stvarno dao život za Život", kaže producent mjuzikla fra Ivan Bradarić i naglašava koliko je važno duhovno ulagati u mlade.

"Cijeli projekt nije upitan, jer je okupio mlade koji žele kroz primjere svetaca upoznavati ono što nam Crkva nudi. Osjeća se njihova duhovna glad i radoznalost da steknu nešto novo i nešto više. Iako će mnogi reći da je teško s mladima, iskustvo nam govori da kada im se ponudi nešto kvalitetno, projekt u kojem potpuno zauzeto i oni mogu sudjelovati, onda odaziv nije upitan. Odaziv sudionika i zainteresiranih za mjuzikl zaista nas je ugodno iznenadio", napomenuo je fra Ivan.

Osim mladića i djevojaka, u mjuzikl "Život za život" uključena je i obitelj Bardun – Sanja i Branko, sa svoje dvije kćeri. Sanja kaže da je ovakvo pjevanje duhovne glazbe za sve njih svojevrsno poslanje.

"Pjevanje i glazba – to je naš život. A baviti se duhovnom glazbom, to je nešto što nas pokreće. Naše su kćeri stasale da mogu s nama pjevati i svirati, pa nas raduje što kao obitelj kvalitetno provodimo vrijeme zajedno stvarajući nešto vrijedno. Mjuzikl nas je obogatio tako što smo i mi učili o Maksimilijanu Kolbeu."

Ovo hodočašće Sanja smatra predivnom krunom projekta "Život za život", a kada spontano pjevaju u crkvama u Poljskoj, i sami ponovno prolaze snagu Kolbeovog mučeništva i svjedočanstva.

"Tekstovi imaju dubinu i život sveca. Pjesme se moraju pjevati srcem, jer drugi način ne bi mogao prenijeti Kolbeovu poruku", zaključuje Sanja.

Niepokalanow je poput gradića, smješten sat vremena od Varšave. Radi se o samostanskom kompleksu koji je nazvan Gradom Bezgrešne i koji je u Maksimilijanovo vrijeme imao i do 800 redovnika. Danas ih je ovdje 140. Maksimilijan je u Niepokalanovu pokrenuo tiskaru, 1938. godine osnovao i radio postaju koja i danas djeluje. Osim časopisa "Vitez Bezgrešne" jedno vrijeme tiskao je i katolički dnevnik, a zadivljuje kako se u vrijeme uoči Drugoga svjetskog rata radilo o milijunskoj nakladi. Maksimilijanu je na srcu bio apostolat putem medija. Uz samostanski kompleks u kojem se čuva radna i spavaća soba sv. Maksimilijana, braća franjevci su podigli monumentalnu baziliku u čast Bezgrešne.

Zbor mjuzikla "Život za život", nakon što su posjetili i Varšavu, pohodit će i mjesta vezana uz Ivana Pavla II. - Czestohowu, Krakow i Wadowice, te na kraju i koncentracijski logor Auschwitz u kojem je mučeničkom smrću umro sv. Maksimilijan Kolbe.

Da biste komentirali, prijavite se.