Mons. Petar Palić: Shvatili smo da se može bez svega, mora se

Mons. Petar Palić, biskup hvarski, na Veliki četvrtak uključio se u emisiju Izdvojeno.
Autor: Laudato/K.P. Photo: Laudato petak, 10. travnja 2020. u 07:54

Biskup Palić se osvrnuo na tradicionalnu hvarski laički Križni put "Za križem".

- Dopustite mi da večeras budem malo osoban, ovih je dana bilo puno rasprave oko naše procesije 'Za križem', koja jako puno znači ljudima na ovom otoku. Večeras će šestorica ponijeti križ iz različitih župa i krenuti na put od 22km. To će hodočašće trajati 9 do 10 sati. To pokazuje koliko je naša vjera vezana uz križ. Papa je dobro primijetio u katehezi u srijedu. Potrebno je da srušimo sve naše predodžbe o Bogu koje su često krive. Zato je u katehezi htio istaknuti pravo lice Boga, a to je lice ponizne ljubavi, a ne one koja se nameće silom. Trebamo promatrati raspelo i uzeti Evanđelje kako bi otkrili Boga koji je ljubav.   – istaknuo je mons. Palić.Unatoč svim mjerama opreza koje su trenutačno na snazi u Republici Hrvatskoj, na Hvaru su ipak dobili dozvoui za održavanje ove tradicionalne procesije.

- Javno želim zahvaliti Stožeru civilne zaštite. Bogu hvala mi na Hvaru nemamo nijedan slučaj zaraze koronavirusom, a vjerojatno je to pridonijelo ovakvoj odluci. Za naše križonoše će ovo biti posebna procesija - istaknuo je hvarski biskup. 

Biskup je uputio i duhovnu poruku narodu koji pati.

- Kao što je Papa rekao, možda je ovakvo jedno vrijeme bilo potrebno svima nama da srušimo predodžbe koje smo imali o sebi. Ja sam u jednoj biskupiji koja je veoma bogata tradicijom. Jedan teolog je napisao da je tradicija poput noćnih lampi, svima svijetli samo se pijanci drže za njih. Opasnost je da ta tradicija bude nešto što će nas spriječiti. Međutim ona jest bogatstvo i naravno da sam ponosan na svu tradiciju biskupije. Ali smo shvatili da se može bez svega, mora se. Vjerujem da će nam to pomoći da shvatimo vrijednost svega, i Euharistije i tog našeg zajedništva u Euharistiji. Ja sam večeras rekao da je Euharistija zapravo slavlje zajedništva i jedan super lijek protiv individualizma. Sada moramo biti sami, a to biti sami ne znači biti sami jer uživamo u toj samoći, nego u toj samoći razmišljamo o drugima, o onima koji su ranjivi, kojima bi mogla naštetiti ova bolest i dovesti ih do smrti. Ako nas Euharistija ne ući da ljubimo, i da nakon blagovanja Euharistije odemo iz crkve i ne budemo jedni drugima dobri kao kruh, onda nismo Euharistiju shvatili. Nije ni biskupima bilo lako donijeti ove odluke, nismo jedini koji smo ih donijeli. Ali vjerujem da će obitelji sada kada su okupljeni u kućnim crkvama shvatiti veličinu i Euharistije i našeg zajedništva u Euharistiji i svega onoga što nam crkva nudi kao sredstva na hodu prema spasenju. – zaključio je biskup Palić s otoka Hvara. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.