Nadbiskup Fisichella o Mladifestu i novoj evangelizaciji

Predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella u intervjuu za Glasnik mira iznio je svoje dojmove s Mladifesta i prvoga pohoda Međugorju.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: medjugorje.hr petak, 13. rujna 2019. u 11:05

Međunarodni molitveni susret mladih, ove godine jubilarni 30., okupio je od 1. do 6. kolovoza u Međugorju više desetaka tisuća mladih iz 80 zemalja s kojima su mise slavili, među ostalima, Papin vikar za Rimsku biskupiju kardinal Angelo De Donatis, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup Jose Rodriguez Carballo, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, sisački biskup Vlado Košić, biskupi iz Francuske, Koreje, Hondurasa, Poljske i drugi koji su mladima održali kateheze.

U razgovoru objavljenom 12. rujna i na mrežnim stranicama svetišta nadbiskup Fisichella istaknuo je da „Sveta Stolica prati Međugorje s velikim zanimanjem“ a otkako je papa Franjo prije nekoliko mjeseci dopustio službena hodočašća u Međugorje „poziv papinskog izaslanika primio sam s posebnim zadovoljstvom“.

- Kao što je poznato, ogranak nove evangelizacije ima pastoralnu odgovornost za svetišta u svijetu. Iako Međugorje još nije priznato kao svetište, ono je ipak odredište milijuna hodočasnika svake godine. A budući da je na nama i odgovornost za hodočašća, poziv za sudjelovanje sam primio i s velikom zahvalnošću, jer mi je on omogućio doći ovdje“, rekao je predsjednik toga Papinskoga vijeća. Istaknuo je da je prije svega njegov dolazak bio „daljnji korak u procjenjivanju i razmatranju prisutnosti milijuna hodočasnika, a posebno u ovoj situaciji, toliko mnogo mladih.

Priznao je da je i njega, kao i druge hodočasnike koji dolaze prvi put „pogodila atmosfera molitve, i to je ono što Međugorje razlikuje od drugih mjesta gdje očekivano nalazite molitvu koja se odvija na mjestima ukazanja, u crkvama, ispred ikona Djevice ili svetaca“. No, u Međugorju se „klima molitve proteže i dalje. Upečatljivo je kako hodočasnici svugdje hodaju s krunicom u ruci i mole se: hodajući cestom, dok se penju na brda, posvuda. Vjerujem da je ovo zaista jedan pozitivan pokazatelj, koji će se uzeti u obzir pri ocjenjivanju posebnosti Međugorja“, rekao je mons. Fisichella.

Jako ga se dojmila prisutnost tolikog broja mladih i unatoč tome što je to bio jubilarni 30. festival mladih, činilo mu se kao da „u malom opet proživljava Svjetski dan mladih“. „Mislim da je ovo vrlo važan događaj koji definira Međugorje“, rekao je nadbiskup, napomenuvši da je uključeno mnogo ljudi – u prihvaćanju mnogobrojnih mladih hodočasnika i u formaciji koja im se pruža.

Molitveni sadržaj obogaćen je katehezom i dijalogom s tim mladim ljudima iz cijelog svijeta, i to je ta formacija koja je danas važna, posebno za novu evangelizaciju, kazao je nadbiskup Fisichella istaknuvši kako smo „u ovoj novoj fazi evangelizacije pozvani ponovno otkriti smisao svog svakodnevnog života“.

- Svakako prvo mjesto pripada molitvi – ponovnom otkrivanju molitve – koja postaje i svoj vrhunac nalazi u euharistijskoj molitvi, a samim tim i u klanjanju Presvetom. Moram naglasiti da je ono što se dogodilo posljednje večeri Festivala zaista značajno! Nakon dva sata tako intenzivnog euharistijskog slavlja bili smo svjedoci velike tišine koju su naši mladi i naši svećenici, bilo ih je oko 800 svećenika, zadržali tijekom produženog razdoblja euharistijskog klanjanja“. Ti su elementi temelj kroz koji se ostvaruje nova evangelizacija, istaknuo je nadbiskup i ponovio riječi pape Franje s početku pontifikata: „Nova evangelizacija se provodi na koljenima. Stoga je ponovno otkrivanje ove klanjajuće dimenzije, ove dimenzije molitve, za nas zasigurno neizbrisiva točka: točka polazišta i točka temeljnog cilja - kazao je nadbiskup.

Mons. Fisichella podsjetio je da kršćanski život postaje vidljiv i u drugim trenucima koji su podjednako valjani i koji potiču iz života molitve, kao što je svjedočanstvo djelatne ljubavi. Svetišta su mjesta prihvata, u kojima se susreću različiti oblici siromaštva u svijetu, ne samo sociološka siromaštva, koja lako prepoznajemo već i egzistencijalna siromaštva, prema kojima je svjedočenje djelatne ljubavi od temeljnog značenja jer ono karakterizira način kršćanskog stila života. „Tada je potrebno komunicirati Vjeru, kako bi i drugi postali dionici našeg iskustva Vjere“. Kao što smo sposobni napraviti geste dobrodošlice za one koji stignu u naša svetišta, tako bismo trebali biti jednako sposobni napraviti geste, pa čak i liturgiju, s kojima ćemo pozdraviti hodočasnika kad se vrati kući, istaknuo je nadbiskup Fisichella koji je uz euharistijsko slavlje mladima držao i katehezu o smislu života, koji leži u dopuštanju da budemo voljeni.

 

Da biste komentirali, prijavite se.