Obljetnica Maslenice - jedne od najuspješnijih akcija hrvatske vojske

Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.
Autor: povijest.hr/laudato.hr/D.R. Photo: povijest.hr srijeda, 22. siječnja 2020. u 12:05

Jedna od najuspješnijih vojnih akcija Hrvatske vojske Operacija Maslenica započela je u ranim jurarnjim satima 22. siječnja 1993. godine.

Cilj akcije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar - Maslenica - Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje - Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske, piše Povijest.hr.

Neposredno prije početka same akcije neprijatelj na svim položajima u Sjevernoj Dalmaciji jača, utvrđuje se, dovozi streljivo i pogonsko gorivo, te provodi djelomičnu mobilizaciju. Bitno pojačava ljudstvo na svim pravcima, te na taj način jasno daje do znanja da se ne odriče ideje o stvaranju Velike Srbije na liniji Virovitica - Karlovac - Karlobag.

Cijela operacija pripremljena je u potpunoj tajnosti, a u tu svrhu su neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno-redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja. Započeo je snažnom topničkom pripremom u 7.05 sati i trajao je desetak minuta. Tijekom sljedeća tri dana (23., 24., i 25. siječnja) trajali su daljnji napadi u kojima je oslobođen Novigrad, Kašić, Maslenica, Smoković i Reljići, a na Velebitu OS RH su izbile na crtu Sveti Rok - Mali Alan - Tulove grede - Bobija (planina).

Akcijom Maslenica hrvatska vojska oslobodila je 202 kilometara kvadratnih, a još 80 km  kvadratnih oslobođeno je u operaciji Peruča koja se zbila potpuno neplanirano odmah iza opisane akcije HV-a.

 

Da biste komentirali, prijavite se.