Otvoren je Interpretacijski centar katedrale svetog Jakova 'Civitas Sacra'

Interpretacijski centar katedrale svetog Jakova 'Civitas Sacra' blagoslovljen i otvoren je u obnovljenoj palači Galbiani u Šibeniku u ponedjeljak 13. svibnja.
Autor: IKA/Laudato/A.K.K. Photo: Šibenska biskupija utorak, 14. svibnja 2019. u 12:58

Prilikom svečanog otvorenja Interpretacijskog centra katedrale svetog Jakova bili su među brojnim uzvanicima prisutni umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, otpravnik poslova nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić. Interpretacijski centar blagoslovio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Provedba projekta 'Civitas Sacra' započela je 15. rujna 2016. godine potpisom ugovora između Šibenske biskupije i partnera na projektu Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika i Mihovil d.o.o. s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova te SAFU, kao provedbenim tijelom. Nakon dvije godine i sedam mjeseci, projekt je dovršen 30. travnja 2019. godine, a u tom razdoblju provedeno je više od 30 nabava za cjelokupno dovršenje svih prijavljenih projektnih aktivnosti.

Osim samih građevinskih radova rekonstrukcije i opremanja devastirane palače Galbiani, na koji se odnosi većina provedenih nabava, izgrađen je novi dječji park, restaurirano je 80-tak umjetnina, nabavljene su nove klupe u Šibenskoj katedrali, izabran originalni suvenir te je proveden niz edukativnih i promotivnih aktivnosti za turističke djelatnike i lokalne obrtnike kako bi se kulturna baština i duhovnost Šibenika što bolje prezentirala domaćoj i inozemnoj javnosti.

Interpretacijski centar 'Civitas Sacra' - 'Sveti grad', posvećen je interpretaciji svekolikog značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-vog spomenika. Kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima se želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje 'živa Crkva'.

'Djelo je dovršeno i stoji pred vama kao plod ustrajnog rada i zalaganja mnogih na dobrobit grada Šibenika i Šibenske biskupije', kazao je biskup šibenski biskup Tomislav Rogić, te je naglasio kako je u svemu iščitavao Božji prst, naklonost providnosti.

 
 

Da biste komentirali, prijavite se.