Predstavljanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Kanadi i Americi

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić tijekom veljače boravio je u službenom posjetu u Kanadi kao gost velečasnog Ivice Reparinac, župnika župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi, i u Sjedinjenim Američkim Državama na Sveučilištu Ave Maria na Floridi.
ponedjeljak, 11. ožujka 2013. u 13:47

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić tijekom veljače boravio je u službenom posjetu u Kanadi kao gost velečasnog Ivice Reparinac, župnika župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi, i u Sjedinjenim Američkim Državama na Sveučilištu Ave Maria na Floridi. U Kanadi i Americi bio je prvenstveno radi proslave Stepinčeva u Mississaugi, a slijedom toga imao je niz posjeta i susreta koji su za cilj imali  i promociju Hrvatskog katoličkog sveučilišta našim iseljenicima i akademskoj zajednici u Kanadi i Americi. Sudjelovao je na više sastanaka s uglednim i utjecajnim Hrvatima u Kanadi s kojima je razgovarao o razvojnim planovima Hrvatskog katoličkog sveučilišta kao i o njihovoj podršci Sveučilištu te radu na nekim zajedničkim projektima s novim partnerima u Americi.

Dr. Željko Tanjić želi u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta i svoje osobno na poseban način zahvaliti vlč. Ivici Reparincu, župniku župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i njegovim župljanima na duhovnoj i materijalnoj potpori Sveučilištu. Oni su preuzeli gotovo sve troškove ovog putovanja i tako omogućili rektoru da kroz razne susrete i posjete predstavi Sveučilište, razgovara s predstavnicima raznih institucija i organizacija u Kanadi i SAD-u o mogućoj suradnji, da vidi način njihove organizacije, života i rada i da razgovara s našim iseljenicima koji su iskazali interes za rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Boravak u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi

U Mississaugi je rektor Tanjić od  7. do 9. veljače predvodio trodnevnicu priprave za proslavu jednog od zaštitnika župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi, blaženog Alojzija Stepinaca. Rektor Tanjić je propovijedao na svečanom misnom slavlju koje je u nedjelju, 10. veljače 2013.,  predvodio nadbiskup mons. Petar Rajič, apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru i apostolski delegat na Arapskom poluotoku, domaći sin ove župe, u zajedništvu s domaćim župnikom velečasnim Ivicom Reparincom i svećenicima hrvatskih župa iz Toronta, Oakvillea i Norvala.

Rektor je između ostalog na kraju misnog slavlja zahvalio domaćem župniku velečasnom Reparincu na pozivu te njemu i svim župljanima zahvalio na molitvenoj i dragocjenoj materijalnoj potpori Sveučilištu. Hrvatski su vjernici imali mogućnost ponijeti sa sobom promotivne materijale o Sveučilištu, a rektor je na ručku upoznao nadbiskupa mons. Rajiča, okupljene svećenika i generalnog konzula Republike Hrvatske u Mississaugi gospodina Ljubinka Matešića s radom i daljnjim planovima razvoja Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Susreti na sveučilištima u Kanadi

Tijekom svog službenog puta u Kanadi  prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, posjetio je University of St Michael's College u Torontu na kojem ga je primila rektorica i zamjenica glavnog kancelara prof. dr. sc. Anne Anderson i njezin zamjenik Domenico Pietropaolo.

Rektor Tanjić upoznao je svoje domaćine s radom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a konkretno se razgovaralo o suradnji dvaju sveučilišta na zajedničkim projektima, o razmjeni studenata, profesora i programa.

Osim St. Michael's Collegea dogovorena je suradnja i s Papinskim institutom za srednjovjekovne studije (Pontifical Institute of Medieval Studies), istraživačkim institutom koji je u sastavu Sveučilišta u Torontu. Na Institutu su rektora Tanjića i vlč. Reparinca primili predsjednik Instituta dr. sc. Richard M. H. Alway i dr. sc. Greti Dinkova-Bruun, kustosica posebnih zbirki i sobe rijetkih knjige Joseph Pope.

U razgovoru i susretu s dr. sc. Alwayom govorilo se o mogućnosti suradnje s ovom uglednom institucijom, posebice o mogućnosti sudjelovanja nastavnika HKS-a i istraživača u projektima koje Institut ostvaruje i nudi. Nakon razgovora u kojem je domaćin imao prilike upoznati se s poviješću i razvojem HKS-a, a posebice s planovima vezanim uz diplomski studij srednjovjekovne povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, rektor Tanjić i vlč. Reparinac su pod stručnim vodstvom dr. sc. Dinkova-Brunn, razgledali biblioteku Instituta, posebice posebne zbirke i rijetke knjige koje Institut posjeduje.

Posjet Sveučilištu Ave Maria
Od nedjelje, 17. veljače 2013. do utorka 19. veljače 2013., rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić boravio je u posjetu Katoličkom sveučilištu Ave Maria na Floridi, SAD, na poziv dr. sc. Michaela Pakaluka, pročelnika Sveučilišnog odjela filozofije.

Dr. sc. Pakaluk je autor brojnih knjiga i članaka, stručnjak za Aristotelovu filozofiju i otac četrnaestero djece. Njegova prva žena Ruth, koja je preminula od raka dojke, bila je jedna od vodećih osoba u američkom Pokretu za život. Oboje su studirali na Harvardu, obratili se na katoličku vjeru, a zbog krjeposnog života vodi se postupak za njeno proglašenje blaženom.
Nakon što je kratko razgledao prostrani kampus Sveučilišta, koji studentima i profesorima pruža izvrsne uvjete studiranja, života, ali i življenja vjere i duhovnosti rektor Tanjić je u velikoj crkvi na kampusu u ponedjeljak 18. veljače suslavio svetu Misu s više od dvjesto studenata, profesora i djelatnika, a potom imao niz susreta.

Kratko se susreo sa rektorom Sveučilišta H. James Toweyom, čovjekom bogatog životnog iskustva koji je između ostalog bio stariji savjetnik predsjednika SAD-a Georgea Busha, suradnik vođe Kongresa, član kabineta guvernera Floride i pravni savjetnik blažene Majke Tereze iz Kalkute. U razgovoru se istaknula važnost razvoja katoličkih sveučilišta kao i važnost njihove međusobne suradnje i ukazalo na različita iskustva u razvoju sveučilišta.

Rektor se također susreo i s vicerektorom zaduženim za nastavnike dr. sc. Michaelom Dauphinaisom s kojim je govorio o važnosti izbora nastavnika koji predaju na katoličkim sveučilištima, ne samo s obzirom na njihovo znanstveno i nastavno iskustvo nego i s obzirom na njihovo življenje katoličke vjere. Istaknuto je kako, s obzirom na poslanje i ciljeve, oba sveučilišta imaju mnoštvo sličnosti.

Rektor Tanjić je posjetio Odjel filozofije na kojem je razgovarao s dr. sc. Pakalukom i s dr. sc. Marijom Fedoryka, stručnjakinjom iz područja etika i fenomenologije, na Odjelu teologije susreo se s dr. sc. Michaelom Waldsteinom koji je predavao na Sveučilištu Notre Dame i koji je utemeljitelj Međunarodnog teološkog instituta u Gamingu u Austriji, a potom posjetio Sveučilišni odjel psihologije i susreo se s s dr. sc. Keithom Houdom, pročelnikom Odjela psihologije.
U svim je razgovorima, posebice na Odjelu psihologije, bilo govora o važnosti međusobne suradnje i mogućoj razmjeni profesora i studenata.

Rektor je sugovornike upoznao s razvojem Hrvatskog katoličkog sveučilišta i tom prigodom uručio prigodne darove i promotivne materijale.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Sveučilište Ave Maria, posebnim zalaganjem dr. sc. Pakaluka, već će ovo ljeto ostvariti prvu suradnju u vidu ljetne škole koja će se održati u Šibeniku od 28. srpnja do 17. kolovoza Šibeniku pod vodstvom dr. sc. Pakaluka a uključit će studente oba sveučilišta. Posjet rektora Tanjića bila je prava prilika da se svi zainteresirani studenti za ovu ljetnu školu okupe na zajedničkom druženju i iz prve ruke saznaju više o prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Šibenika i Hrvatske, da čuju više detalja o projektu ljetne škole te da im dr. sc. Pakaluk i rektor Tanjić odgovore na njihova pitanja.

U večernjim satima, u organizaciji studentske udruge rektor je studentima i zainteresiranim profesorima održao kratko izlaganje pod nazivom "Changing face of secularism in Croatia". Nakon izlaganja uslijedila je diskusija u kojoj su slušatelji postavljali pitanja o Hrvatskoj, njenoj kulturi i stanju Crkve i društva, posebice o Hrvatskom katoličkom sveučilištu i njegovim planovima.

Izvor: Laudato/HKS

Da biste komentirali, prijavite se.