Radosno služiti – pozvani služiti – treći dan Druge europske konferencije na HKS-u

'Dati prednost najmanjima i ne bojati se priznati svoju volju za prvim mjestom.'
Autor: Hrvatsko katoličko sveučilište/Laudato/M.P. Photo: Hrvatsko katoličko sveučilište nedjelja, 22. rujna 2019. u 09:05

Završio je i treći radni dio Druge europske konferencije ''Formacija i prevencija – Moć kao služenje'' koji se od 19. rujna održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.
 
Glavna tema trećeg dana bila je ''Radosno služiti – pozvani služiti''. Sudionici su promišljali kako je važno vratiti se na izvore poziva, na prve iskre zvanja, na prve susrete s Učiteljem koji poziva da vidimo gdje On stanuje (usp. Iv 1, 38).
 
Sudionici Konferencije svoj su dan započeli svetom Misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predslavio mons. David Tencer, biskup Reykjavika (Island).
 
Program se nastavio molitvenim promišljanjem o radosti zvanja i služenja. Sudionici su promišljali nad odlomkom iz Prve knjiga o Samuelu u kojem Gospodin poziva Samuela. Svaki je sudionik dobio školjku i osluškivao njezin šum. U međusobnom razgovoru sudionicu su podijelili svoje iskustvo i radost poziva, te komentirali što im je probudilo znatiželju za Bogom. U molitvi i sabranju, pjevajući na hrvatskom, engleskom, talijanskom i ukrajinskom jeziku pjesmu svetog pape Ivana Pavla II. ''Krist na žalu''okupljeni sudionici molili za ustrajnost življenja svoga poziva.
 
Uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Ante Vučkovića, OFM s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu na temu ''Preduvjeti radosnog služenja i pozitivnog življenja moći''.
 
Osvrćući se na Evanđelje po Marku (Mk 9, 33-37) gdje je opisano što se događa kada se među Isusovim sljedbenicima pokrene pitanje moći i kako Isus reagira na to, profesor Vučković je istaknuo kako u tome tekstu nalazimo elementarne upute o moći kao služenju. Naglasio je kako je moć, koja se veže uz prva mjesta, dobila skrovište u retorici službe i služenja.
 
Pojasnio je da moć koja ne služi, uništava istinu, zarobljuje i onesposobljuje za dobrotu i stvaranje. S druge strane, rekao je profesor Vučković, moć koja se pokazuje kroz služenje otvara svjetlo u kojem se događa istina koja oslobađa i stvara prostor slobode te potiče na rast i stvaranje nove zbilje.
 
Pojasnio je kako je potrebno opredijeliti se za istinu, oblikovati život tako da se riječi i djela slažu i međusobno pokrivaju, dati prednost najmanjima i ne bojati se priznati svoju volju za prvim mjestom. Ukazao je na pozitivne elemente moći kojima se otvara prostor za istinu, stvara ozračje za dobrotu i ohrabruje za slobodu te je naveo konkretne i praktične stavove na kojima se vidi razlika moći koja podčinjava i moći koja služeći oslobađa.
 
Uslijedio je rad u grupama po profesijama. U trećem završnom dijelu Konferencije predstavljeni su izvještaji navedenih grupa. Svi su istaknuli potrebu i važnost ovakvih susreta, transparentnost i autentičnost, međusobnu podršku i interdisciplinarni pristup i suradnju.
 
Sudionici su istaknuli važnost sudjelovanja biskupa na ovakvim susretima te potrebu psiho-pedagoških programa koji će poslužiti kao pomoć odgojiteljima i odgojiteljicama u formaciji. U jednom od izvještaja izrečeno je da je potrebna suradnja muškaraca i žena u Crkvi kako bi se cjelovito pristupilo osobama u formaciji. Istaknuta je također i potreba njegovanja povjerenja u formaciji kao preduvjeta preuzimanja odgovornosti. Ove smjernice bit će misli vodilje za sljedeću treću europsku konferenciju Formacija i prevencija.
 
Dan je završio molitveno-meditativnim trenutkom tijekom kojeg su sudionici promišljali nad ulomkom iz Evanđelja po Luki u kojem se Gospodin ukazao učenicima na putu u Emaus. U zaključnoj molitvi sudionici su molili da utjehu pronađu u Božjoj Riječi i Euharistiji. 'To su učinili učenici na putu za Emaus, prihvatili su Riječ; blagovali su razlomljeni kruh i od tužnih i utučenih učenika postali su radosne osobe. Božja riječ nam pokazuje pravi put nakon naših lutanja; razlomljeni Kruh koji nam, kada smo umorni i razočarani, pomaže ići naprijed na našem putu. Na našim Emausima pronađimo utjehu u Božjoj Riječi i Euharistiji, pronađimo radosnu vijest koju ćemo prenijeti u Jeruzalem.'
 
Na kraju Konferencije zaključnom su se riječi sudionicima obratili pater Hans Zollner, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilište prof. dr. sc. Željko Tanjić i doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, istaknuvši zahvalnost za suradnju Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u organizaciji ovog događanja te nadu da će se plodovi ove konferencije osjetiti u zemljama, nadbiskupijama, biskupijama, župama, redovničkim zajednicama, sjemeništima i bogoslovijama u dvadeset zemalja Europe iz kojih su došli sudionici Konferencije.
 
Drugu europsku konferenciju Formacija i prevencija- Moć kao služenje organizirali su Hrvatska biskupska konferencija i Hrvatsko katoličko sveučilište uz podršku zaklada Renovabis i Kirche in Not čiji su predstavnici Martin Lenz i Regina Lynch pratili rad konferencije. 
 

Da biste komentirali, prijavite se.