[VIDEO] Raspravljali o laičkim pokretima: 'Duh Sveti ne da se zaustaviti'

Povod teme bile su rasprave na društvenim mrežama o opasnostima koje prijete duhovnim zajednicama koje vode vjernici laici.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: youtube.com ponedjeljak, 17. veljače 2020. u 16:58

U današnjoj emisiji Argumenti na Hrvatskom katoličkom radiju sudjelovali su voditelj Malog tečaja kršćanstva - Kursiljo vlč. Andrija Vrane, voditelj Centra Mariapoli Pokreta Fokolara - Djela Marijina u Križevcima Florijan Škunca te voditelj Zajednice 'Srce Isusovo' i pjevač Alan Hržica. Voditeljica Diana Tikvić s njima je raspravljala o temi: 'Crkveni pokreti, svećenici i vjernici laici – koračamo li zajedno?'

Kako je voditeljica Tikvić navela na početku, povod teme bile su rasprave na društvenim mrežama o opasnostima koje prijete duhovnim zajednicama koje vode vjernici laici. U emisiji se raspravljalo o ulozi svećenika i laika u župi, kako voditi brigu o pokretima i zajednicama i slično.

- Duh Sveti, koji je pokrenuo stvar, ne da se zaustaviti i omogućuje da crkveni pokreti daju jednu živost i zajedništvo, te da ljudi susretnu Boga - rekao je vlč. Vrane napomenuvši da Crkva nije sama hijerarhija.

Florijan Škunca iz Pokreta Fokolara  kazao je kako zajednica nastoji živjeti radost i svježinu Duha u Crkvi i društvu.

- Svatko zna što može dati. Koji put vidimo da svećenici nisu upoznati sa svime onim što pokret može dati. Tu vidimo mogućnost da se upoznamo i da zajednički djelujemo i radimo - kazao je Škunca, naglasivši da je najveća opasnost ako ne odgovorimo Božjem pozivu.

Alan Hržica se, pak, osvrnuo na nastanak Zajednice Srce Isusovo.

- Ono što se meni dogodilo jedan žar Duha Svetoga koji je dotaknuo moje srce, zaljubljivanje u Isusa, vraćanje u krilo Crkve, to se događa i drugima. Kada se dogodio izljev Božje ljubavi onda primijetiš da nije dovoljna samo nedjeljna misa. Počeli smo se okupljati i živjeti to u svakodnevnom životu - kazao je Hržica.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje: 

Da biste komentirali, prijavite se.