STOPE - želite li krenuti s njima? DANAS u 20 sati na Laudato TV-u

Svakodnevno se javlja želja za odustajanjem koju valja pobijediti. Neki tvrde da su na Putu upoznali put vlastitoga života.
Autor: Laudato/V.C.V. Photo: Laudato ponedjeljak, 23. rujna 2019. u 08:25

Laudato TV donosi visokobudžetni dokumentarni film o poznatoj hodočasničkoj ruti prema Santiagu de Composteli. Sniman s budžetom od gotovo 200 tisuća eura ovaj film donosi nezaboravne prizore rute koja polazi iz južne Francuske ide preko sjeverne Španjolske do svetišta sv. Jakova.
 
Nestvarni prizori prirode i povijesne arhitekture iz zraka, bliski prikaz boli i trpljenja mladih američkih hodočasnika te promjena koja se događa u njima pred ciljem okosnica su ovog hvaljenog dokumentarca.

Premijera: nedjelja 22.9. u 20:00
Reprize: ponedjeljak 23.9. u 15:00, četvrtak 26.9. u 9:30

(Footprints: The Path of Your Life), 2016., 89', Špa
Dokumentarni film
Redatelj: Juan Manuel Cotelo
Scenaristi: Juan Manuel Cotelo, Alexis Martinez 
 
Rimokatolički svećenik iz američke Arizone predvodi grupu od deset mladića različitog podrijetla na  pješačenje dugačko 800 kilometara. Njihova četrdesetodnevna 'šetnja' započinje na jugu Francuske preko Sjeverne rute Camina do španjolskog grada Santiaga de Compostele u kojemu je smješteno svetište svetog apostola Jakova.

Nitko ovim hrabrim mladićima ne garantira uspjeh. Dolazak na cilj nije zajamčen, s obzirom da se moraju boriti s teškim vremenskim utjecajima, hladnim kišnim noćima i vrućim danima, zahtjevnim terenom i ponekim stranputicama. Uz bol u mišićima, nezamislive žuljeve i povremene ozljede, najveća borba hodočasnika događa se u njima samima. Svakodnevno se javlja želja za odustajanjem koju valja pobijediti. Neki tvrde da su na Putu upoznali put vlastitoga života.

Želite li krenuti s njima?

PUTNICI
JOHN, 28g., Oxnard, Kalifornija. Nezasitni istraživač. Kao tinejdžer je sreću tražio u alkoholu i drogi. Zahvaljujući podršci obitelji uspio se izvući s te mučne stranputice. Danas je sretna i zabavna osoba. Bit će izvanredan vodič.
TINY, 20g., Chicago. Jednostavan, dobrog srca. Život su mu potresle nedaće. Četiri njegova člana obitelji preminula su u kratkom razdoblju. Zna se nositi s iznenadnim i nepredvidljivim okolnostima. To iskustvo će biti od neprocjenjive važnosti za prepreke koje se pojave na Putu.
ISAAC, 23g., Meksiko. Hipster, astma će mu biti dodatni napor. Zna se nositi s problemima. Kada mu je otac deportiran u Meksiko, morao je već kao tinejdžer postati glava obitelji. Nikada se ne predaje i uvijek je pun humora.
TROY, 23g., plesač. U slobodno vrijeme je instruktor zumbe i prepun je energije. Fanatik je zdravog načina života i predan da to prenese drugima. Uvijek pozitivan, ima sposobnost podizanja duha drugima.
PATRICK, 31g., San Diego. Umjetnik s formalnim obrazovanjem. Voli raditi u tišini toliko da mu je završni rad bio na temu utjecaja tišine na bučni svijet u kojemu živimo. Neće se mnogo žaliti zato što ni ne govori mnogo. Kada dođe do rasprave, ušutkat će sve ostale.
OTAC SERGIO, Gilbert, Arizona.
Rođen u Španjolskoj, danas služi u američkom gradiću. Posvećen je svom svećeničkom pozivu i vjernicima. U slobodno vrijeme bavi se trčanjem. Želi ispuniti svoj dječački san o hodočašću u Santiago de Compostelu.
PEDRO, 26g., Palmdale, Kalifornija. Introvert s nerazdvojnim prijateljem – gitarom. Sluša i svira sve vrste glazbe. Uvjeren je da je glazba najbolji način kako doprijeti do nutrine i vanjštine čovjeka. Njegov doprinos, ritam, svima će dobro doći.
KEVIN, 21g., San Francisco. Vjera i Crkva su mu oduvijek središte života. Trenutno radi u jednoj župi i razmišlja o tome da postane svećenik. Možda mu ovo putovanje pomogne da pronađe svoj poziv.
IVAN, 41g., Kolumbija. Najstariji u grupi. Inženjer, oženjen 19 godina, otac triju kćeri. Strastveno voli pomagati drugima. Volontira u banci hrane namijenjenoj siromašnima. Na pragu srednjih godina Put će mu biti fizički naporan, ali spreman je na tu žrtvu zbog svoje obitelji.
HECTOR, 24g., El Paso, Teksas. Strastveni nogometaš koji igra i bejzbol, tenis, košarku i američki nogomet. Vrlo je natjecateljski orijentiran i riječ 'izgubiti' ne postoji u njegovom rječniku. Ne boji se nikoga i ničega. Sebe opisuje kao vođu. Uskoro ćemo saznati da li je to točno.
ISAIAH, 19g., New York. Najmlađi u timu. Potomak je talijanskih došljaka u Ameriku. Duboki mislilac koji studira filozofiju u najužurbanijem gradu na svijetu. Kada treba donijeti teške odluke, njegov način razmišljanja doći će do izražaja. 

PUT FILMA
Svake godine više od 200 tisuća hodočasnika sa svih kontinenata putuje Putem svetog Jakova. Ova višetisućljetna ruta postala je globalni fenomen i sama po sebi jamči zanimljivost koju jedan film treba. Stvarni životni likovi koji ostavljaju svoju svakodnevicu kako bi na ovome putovanju tragali za nečim višim plijene pažnju. Dramu donose njihova osobna iskustva i pokušaji, nošenje s fizičkim i duhovnim tegobama: žuljevima, iscrpljenošću i sumnjama. Glavni antagonist ovog filma je samosažaljenje koje ih napada svakim korakom puta. Polazna lokacija je fascinantna karta Europe koja je cijela označena rutama koje vode do Santiaga de Compostele. Sjeverna ruta kojom kroče likovi Stopa proglašena je od strane UNESCO-a 2015. g. svjetskom kulturnom baštinom. Prošli su i tzv. Lebaniega rutom koja siječe planine nacionalnog parka Picos de Europa. Stope su ostavile traga u Baskiji, Asturiji i Galiciji. Uz dosadašnje puteve iz Španjolske, Francuske, Portugala i s britanskih otoka, danas se formiraju nove polazišne točke iz Koreje, Japana, ili u slučaju ovoga filma iz SAD-a. No svima im je isto odredište, Grob sv. Jakova.
 

Da biste komentirali, prijavite se.