U Križevcima „Dani sv. Marka Križevčanina“

U Križevcima se obilježavaju Dani sv. Marka Križevčanina, u spomen na trećeg sveca Rimokatoličke crkve u Hrvata, kojeg je 1995. Sveti Otac Ivan Pavao II. u Košicama proglasio svetim. Do 15. rujna održavat će se brojne radionice za djecu i mlade, glazbeni, pjesnički i likovni programi.
Autor: Laudato/IKA Photo: www.krizevci.net četvrtak, 29. kolovoza 2013. u 13:50

Središnji događaj bit će 7. rujna na samu svetkovinu sv. Marka Križevčanina misnim slavljem na središnjem Strossmayerovom trgu koje će predvoditi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, s početkom u 11 sati.

Pola sata prije mise po križevačkim će se ulicama kretati procesija, od konkatedrale sv. Križa do Trga Josipa Jurja Strossmayera. Toga se dana održava i 13. susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2013." te 8. susret udruga Hrvatske „Hrvatski domobran".

U četvrtak 29., u petak 30. i u subotu 31. kolovoza Udruga "Stjepan Kranjčić" u župi sv. Ane organizira radionice za djecu i mlade "Putevim hrvatskih svetaca". Voditeljica radionica je vjeroučiteljica Renata Vivek Božić. U petak prijepodne bit će održana i radionica za dječje crkvene zborove "Pjevanje u crkvi" uz prigodni nastup dječjih zborova. U petak 30. i u subotu 31. kolovoza večernju će misu i duhovnu obnovu predvoditi duhovnik studentske mladeži u Zagrebu don Damir Stojić. Govorit će o temama: "Kako da mladi čovjek opstane u vjeri?" i "Zašto je cool biti katolik?"

U nedjelju 1. rujna misu u 10 sati u crkvi sv. Ane predvodi župnik iz Donjeg Miholjca Josip Antolović, a pjevat će župni zbor "Cecilija" iz Donjeg Miholjca.

U ponedjeljak 2., u utorak 3. i u srijedu 4. rujna misu i duhovnu obnovu u crkvi sv. Ane od 19.00 sati predvodit će predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije Damjan Koren. Govorit će o temama: "Vjera u Bibliji", "Vjera u sakramentima – euharistija" i "Vjera i molitva".

U četvrtak 5. rujna nakon mise u 19 sati predavanje će u župnoj crkvi Sv. Ane održati isusovac dr. Niko Bilić. Tema je predavanja "Zajedništvo u mučeništvu sv. Marka Križevčanina i otaca isusovaca". Tom će prilikom članovi Udruge "Stjepan Kranjčić" i Zbor mladih "Crisinus" održati glazbeno–poetski program "Svetom Marku Križevčaninu u čast". Uslijedit će noćno bdjenje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Dan prije blagdana sv. Marka Križevčanina, u petak 6. rujna, misno će slavlje u 19 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice predvoditi križevački vladika Nikola Kekić i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Nakon mise od katedrale do kapele sv. Marka bit će organizirana procesija sa svijećama. Tada će, kraj kapele Sv. Marka, započeti i dvodnevno bdjenje Odreda izviđača "Kalnik".

Dan nakon svetkovine sv. Marka, na blagdan Male Gospe, u nedjelju 8. rujna, misno slavlje u crkvi Majke Božje Koruške u 11 sati predvodit će karmelićanin o. Vjenceslav Mihetec.
U srijedu 11. rujna koncert će od 20 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice održati križevački katedralni zbor.

Dan poslije, u četvrtak 12. rujna, od 20 sati u križevačkoj Likovnoj galeriji bit će održan poetsko-glazbeni program "Križevački triptih – Djelo Marijino izložbom" s izložbom slika akademskog slikara Zdravka Tišljara

U petak 13. rujna u 20 će sati u novim prostorijama Gradske knjižnice biti otvorena izložba sakralnih motiva u čast sv. Marku Križevčaninu. Djeća će izložiti više akademskih slikara te članovi Križevačkog likovnog kruga i udruga slikara susjednih županija.

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa bit će svečano slavljena u križevačkoj konkatedrali Sv. Križa u subotu 14. rujna. Misu će u 18 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Nakon mise koncert će održati HPD "Kalnik" iz Križevaca.

U nedjelju 15. rujna u crkvi Majke Božje Koruške u 11 sati svečano će se slaviti spomendan Majke Božje Žalosne. Predvoditelj mise bit će prečasni Đuro Sabolek.

Da biste komentirali, prijavite se.