Dodjelom nagrade ''Andrija Buvina'' Kseniji Abramović završavaju Dani kršćanske kulure

Ovogodišnja manifestacija "Dani kršćanske kulture" uključila je gotovo 70 programskih sadržaja u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku.

andrija-buvina.jpg
Autor
Dani kršćanske kulture/Laudato/M.P.
Fotograf
Dani kršćanske kulture
Objavljeno:
 
16.04.2019 10:37

Proglašenje dobitnice nagrade "Andrija Buvina" i svečano zatvaranje manifestacije održat će se u utorak, 16. travnja 2019., u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupiji, na adresi Poljana kneza Trpimira 7.
 
U svečanosti će sudjelovati: ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina", Ksenija Abramović, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, te predstavnici organizatora i pokrovitelja.
 
Nagradu će uručiti akademski slikar Josip Botteri Dini, a glazbeni dio programa vodit će ansambl "Trio ConCerto".
 
Bogat i raznovrstan ovogodišnji program manifestacije "Dani kršćanske kulture" koja se održala od 6. do 16. travnja uključivao je gotovo 70 programskih sadržaja u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku s oko tisuću sudionika i desetcima tisuća posjetitelja. 
 
Još od pokretanja manifestacije 2005. svake se godine na svečanom zatvaranju manifestacije upriličuje svečana dodjela nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina" je Ksenija Abramović koja već dugi niz godina obilježava kulturnu i medijsku scenu u Hrvatskoj, posvetivši se promicanju kršćanskih vrijednosti sredstvima nove evangelizacije. Utemeljiteljica je galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato koja je s godinama proširila aktivnost na brojne humanitarne projekte, slikarske kolonije, koncerte, izložbe i multimedijske proizvode. Ipak, uz ova brojna postignuća, najveći i životni projekt gđe Abramović sasvim je sigurno Laudato televizija koja je krenula s emitiranjem u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je i direktorica te televizije, a također je pokrenula i uređuje čitani i utjecajni portal laudato.hr. Osim bogatog televizijskog programa Laudato TV-a treba posebno spomenuti godišnje koncerte koji se pod nazivom ''Progledaj srcem'' održavaju od 2015. godine. Ksenija Abramović dobitnica je brojnih nagrada za svoj doprinos audiovizualnom stvaralaštvu u Hrvatskoj,  a osim toga je i dobitnica više stotina nagrada za svoj humanitarni rad – sve te i brojne druge njezine inicijative i postignuća zasluženo su je uvrstili među dobitnike nagrade "Andrija Buvina".
 
 
Pretposljednji dan manifestacije, ponedjeljak 15. travnja bio je prepun programskih sadržaja: u franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića (klerikat) bila je upriličena završna izložba i predstavljanje novih ikona polaznika tečaja ikonopisanja, a nakon toga u crkvi na klerikatu slavila se sveta Misa po bizantskom obredu u sklopu koje su nove ikone bile i posvećene.

Na splitskome Vestibulu započeo je korizmeni koncert udruge Trogirski glazbenici, u suorganizaciji Turističke zajednice Grada Splita i Glazbene mladeži Split. U programu su sudjelovali Kvartet Bozzotti (violinistice Ana Tošić D'Ambra i Dakica Sanko, violist Cosimio Damiano D'Ambra i violončelist Dubravko Geić) te operni pjevač Vlatko Belas uz klavirsku pratnju Urse Ljuban. U Kinoteci Zlatna vrata za najmlađe je posjetitelje održana projekcija animiranog sinkroniziranog filma za djecu "Ups! Noa je otišao", a u konkatedrali sv. Petra  u održao se tradicionalan koncert pučkih korizmenih napjeva "Puče moj" i predstavljanje CD-a "Puče moj 2018."
 
Dan je zaključen u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu programom pod nazivom "Laudato TV – kontra sili, kontra mraku". Tim "Božanstvene komedije", najgledanije emisije ove obiteljske televizije, na tome je susretu progovorio o ulozi Laudato TV-a u hrvatskome medijskom prostoru. Program "Kontra sili, kontra mraku" održan je u čast ovogodišnjoj dobitnici nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi Kseniji Abramović.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: