Izložba ''Za križem'' Daniela Butale otvorena pri svetom Josipu u Karlovcu

U Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Jospia na Dubovcu otvorena je izložba ''Za križem'' karlovačkog akademskog slikara, grafičara i crtača Daniela Butale.

01but.jpg
Autor
Marijan Bakić/Laudato/M.P.
Fotograf
Dinko Neskusili
Objavljeno:
 
10.06.2016 10:11

Povod otvorenju je proslava 329. obljetnice izbora svetog Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske.

Izložbu je otvorio i kratko govorio o autoru, izvanredni prof. art. Tomislav Buntak, prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Najavio je kako će ubuduće nastojati pojedine izložbe iz Zagreba, ili studentske radove na temu sakralne umjetnosti, dovesti u Karlovac i izložiti u Nacionalnom svetištu za kojega drži da je odličan izložbeni prostor.

Butala je hrvatskoj javnosti poznat kao vrstan crtač – grafičar, međutim malo manje je poznat i kao vrstan slikar sakralnih djela. Vezavši se uz već poznate motive leptira, skakavaca, vilinih konjica, libela, lišća, riba i slično, sakralnim temama počinje se baviti krajem 80-ih godina posebno potaknut mučnim slutnjama predstojećeg vremena i stradanjem hrvatskog naroda.

Njegovi raniji radovi oslikavaju i unutrašnjost crkve Sv. Josipa. Naime, na poziv vlč. Marijana Radanovića za crkvu sv. Josipa osmislio je ornamente za kameni oltar, izgled krstionice, propovjedaonice i pojedinog crkvenog namještaja, nakon čega je 1979. godine oslikao i 14 postaja križnoga puta.

- Ovom izložbom Daniel Butala hodočasnicima Nacionalnog svetišta svetog Josipa, osim izbora radova sakralne tematike, pruža i jedinstvenu priliku upoznavanja pripremnih skica križnoga puta crkve sv. Josipa čime je naglašena procesualnosti i kontekst nastanka samoga djela – zapisala je u katalogu izložbe Antonija Škrtić kustosica Gradskog muzeja Karlovac.

Zahvalivši se ovom prigodom autoru mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta je između ostaloga primijetio kako je ova izložba prva u Velikoj dvorana Nacionalnog svetišta u Karlovcu.

- Želja nam je ovom izložbom novoj karlovačkoj rijeci, rijeci hodočasnika, koji srijedom, subotom, nedjeljom i drugim danima sve više zalaze u ovo svetište, pružiti još više različitih sadržaja. Svetišta nisu samo prostori ispunjeni ljudima pognutih koljena i sklopljenih ruku, to ponajprije. Svetišta su izvorišta i ishodišta kulture, misli, susreta, ideja za svako dobro djelo i za svakog čovjeka – rekao je mons. Antun Sente ml.

Na kraju se okupljenima obratio i autor izložbe Daniel Butala.

- Iskreno sam ponosan što se ovo naše svetište obogatilo ovom galerijom. Još i danas kao da osjećam na mojoj glavi ruku velečasnog Marijana kad smo bili djeca na misi u ovoj našoj crkvi - nostalgično i kratko je rekao Butala.

Izložba ''Za križem'' moći će se razgledati do 31. srpnja.

Pjevanjem i sviranjem ljepoti otvorenja izložbe doprinijeli su članovi dječjeg zbora "Josipove pahuljice" pod vodstvom s. Dominike Šašo.

 

Fotogalerija
04but
but05
but08
but09

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: