Mons. Puljić: Religija kao domovina duše vjekovima je nadahnuće umjetnicima

Na Adventsko-božićnoj izložbi 'O Božjem dolasku na zemlju' svoje će radove izložiti 25 umjetnika iz Hrvatske i BiH. Radovi prikazuju motive od navještenja, Kristova rođenja do pohoda tri kralja i bijega u Egipat.

naslovna.jpg
Autor
Ines Grbić/Laudato/M.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.12.2015 16:18

Izložba je otvorena u Gradskoj loži na Narodnom trgu u Zadru u srijedu 16. prosinca i trajat će do 16. siječnja 2016.

- U tjeskobi vremena zastati pred Božićem kroz umjetnička djela je određena privilegija. Sve se komercijaliziralo, a Božić u umjetnosti zrači kao što je uprisutnjen u umjetnosti ranijih stoljeća, od prvog opisa Božića na sarkofagu koji se čuva u nacionalnoj galeriji u Rimu iz 4. st., s prizorom djeteta Isusa i kasnijim ostvarenjima genijalnih majstora srednjeg vijeka, renesanse, baroka i našeg vremena - rekao je povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić.

Pohvalio je kreativnu vjerodostojnost slikara i kipara koji temu Božića osjećaju i nisu gosti u njoj. Autori izloženih djela nisu prigodno u kršćanskoj ikonografiji.

- Poruka evanđelja ih nadahnjuje, na nju odgovaraju ljudski i umjetničkim karakteristikama svog opusa. Ti umjetnici raznih generacija grade duhovnu, transcedentalnu komponentu dojmljive vrijednosne razine - kazao je Špoljarić.

Iako je golgotski martirij češće zanimanje umjetnika i više je uprisutnjen u crkvama, Božić nosi lirsko raspoloženje i ljudima vraća djetinjstvo.

- Galerija Laudato želi da se Božić ne osjeti samo u uobičajenim temama navještenje, rođenje, sveta betlehemska noć, bijeg u Egipat. Autori su prikazali niz biblijskih tema proničući u slojevitost njihove intime – dodao je prof. Špoljarić.

Izložena umjetnost brani klasičnu estetiku i dodaje etiku ne prenoseći gluho i slijepo likovnu tradiciju. Osuvremenjena je autorskim pečatom i senzibilnom kreativnošću, od čvrsto oblikovanog volumena skulpture, preko poetičnosti do ekspresije boja.

- Djela kršćanske ikonografije nije moguće stvarati ako ne postoji iskra vjere. Poštivanje i razumijevanje evanđelja je potrebno da se prodre do istinskog smisla. Ta su djela odraz nutrine duhovnog života, da se opredmeti u tvarnosti slike i skulpture. Osjeća se likovnost u strogim formama, kolorističkom vatrometu, tonskom smiraju, dječjoj iskrenosti i zadivljenosti oka kada duhovnost ulazi u sliku, a zemlja se spaja s nebesima. Betlehemska svjetlost prožima sve prizore. Umjetnici su pokazali da postoji segment umjetničke istine koja u buri vremena postojano aktualizira tradiciju velikih stilova. Slikari s raznih strana progovaraju o temi Božića svojom umjetničkom osobnošću. Potiču na ozračje duhovnosti koja Božić čini prisutnim u djelima - kazao je Špoljarić.

Zahvalio je umjetnicima što su darovani talent prenijeli u djelo i oplemenili druge svojim stvaralaštvom.

- Došašće je vrijeme iščekivanja i radosti u kojem svatko barem na trenutak promišlja svoj odnos prema vjeri i osobama koje nas okružuju. To je vrijeme osobitog prijateljstva, bliskosti i milosti. Djela pred Božić postaju dio ljubavi i sreće prema drugima. U predblagdanskom ugođaju izražavanje osjećaja postaje toplije, prostori su uređeni u skladu s osjećajima - rekla je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš i dodala je da i suradnja u postavu izložbe temeljena na prijateljstvu kako bi se donijelo blagdansko ozračje.

Peroš je poželjela da se prepoznaju poruke autora a ozračje iz susreta s djelima prenese drugima.

- Želimo pobuditi iščekivanje rođenja Emanuela, što znači Bog s nama i stvarati ozračje radosti zbog Isusovog rođendana koji je kao spasitelj svijeta dugo iščekivan u ljudskoj povijesti. Vjerujem da nadahnuća umjetnika mogu dovesti do trenutaka meditacije i smiraja iz kojih možemo izaći kao oni koji su pozvani biti jedni drugima anđeli koji navještaju radosne, dobre vijesti i biti odraz svjetla koje je Krist svojim rođenjem donio svijetu i ljudima - rekla je direktorica Galerije Laudato Ksenija Abramović poželjevši blagoslovljenu pripremu za Isusov rođendan, jer taj dan je dar životnim rađanjima svakom čovjeku po kojem postajemo bolji ljudi. Najavila je da će Laudato televizija koja započinje ovoga Božića emitirati emisiju 'Umjetnost slavi Gospodina' te je pozvala umjetnike na suradnju.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je umjetnicima na ponudi djela koji su prigoda da posjetitelji razmisle o velikom otajstvu povijesnog i nadpovijesnog Božjeg silaska među ljude.

- Crkva je stoljećima surađivala s umjetnicima u raznim područjima duha i stvaralaštva, književnosti, likovnosti, graditeljstvu i poticala ih da djelima uljepšavaju sjaj Božje prirode na zemlji. Kulturna baština u koju su umjetnici utisnuli svoj pečat i obilježje uvijek je bila duša nekog mjesta, čimbenik imena i prezimena naroda koji je djela primio. Religija kao domovina duše vjekovima je umjetnicima nadahnuće njihovih dostignuća - rekao je mons. Puljić i istaknuo da je sv. Ivan Pavao II. umjetnike nazvao genijalnim graditeljima ljepote koji naslućuju nešto od patosa kojim je Bog u trenutku stvaranja pogledao na djelo svojih ruku.

Rekao je kako se taj patos i titraj i ne može uvijek verbalizirati, ali se može osjetiti dok se promatra djelo.

- Zapanjeni pred tajanstvenom silom Bitka, umjetnici nose vrstu božanske iskre svojstvenu pozivu pjesnika, slikara, kipara i glazbenika - rekao je nadbiskup.

Poželio je da se posjetitelji prepuste bojama i oblicima uradaka kako bi doživjeli fluid vjerničkog i umjetničkog nadahnuća, da osjete kako sve istinito, lijepo i dobro ima ishodište u Istini i Mudrosti koja sve uzdržava, nadahnjuje i ravna svime što postoji. Zaključio je mišlju kardinala Carla Marie Martinija da je ljepota koja spašava svijet ljubav koja se daruje, žrtvuje i dijeli patnju s bližnjima.

Izložena su djela sljedećih umjetnika: Ana Marija Botteri Peruzović, Ante Orlić, Anto Mamuša, Branimir Dorotić, Bruno Bulić, Dragan Kwiatkowski, Đuro Seder, Ferdinand Kulmer, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Meštrović, Ivana Ćavar, Josip Botteri Dini, Josip Marinović, Karin Grenc, Kuzma Kovačić, Linda Milić Kršnjavi, Maja Vidović, Mate Ljubičić, Matko Mijić, Niko Ančić, Svebor Vidmar, Zdenka Pozaić, Zdenko Jurišić, Zlatko Čular i Zvonimir Šepat. Djela šestorice umjetnika za tu prigodu došla su s izložbe iz zbirke 'Majka' franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Meštrović, Mijić, Orlić, Bulić, Čular i Kulmer).

Organizatori Izložbe su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, Narodni muzej grada Zadra i Zadarska nadbiskupija.

Kustos Izložbe je Hrvoje Perica, a pokrovitelj Zadarska županija te je na svečanosti otvaranja, uz zainteresirane građane, bio i župan Zadarske županije Stipe Zrilić sa suradnicima.

Događaj je organiziran drugu godinu zaredom u sklopu manifestacije 'Krševanovi dani kršćanske kulture'.

Svečanost je obogatio i nastup Luke Kotlara za klavijaturom i solistice Ane Vranić izvedbama 'Poslan bi anđel Gabrijel' i 'Dolasci'.
 

 

Fotogalerija
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
PC166459
PC166460
PC166461
PC166463
PC166468
PC166470
PC166477
PC166478
PC166483
PC166487
PC166491
PC166501
PC166503
PC166507
Izlozba-Zadar_01
Izlozba-Zadar_02
Izlozba-Zadar_03
Izlozba-Zadar_04
Izlozba-Zadar_05
Izlozba-Zadar_06
Izlozba-Zadar_07
Izlozba-Zadar_08
Izlozba-Zadar_09
Izlozba-Zadar_10
Izlozba-Zadar_11
Izlozba-Zadar_12
Izlozba-Zadar_13
Izlozba-Zadar_14
Izlozba-Zadar_15
Izlozba-Zadar_16
Izlozba-Zadar_17
Izlozba-Zadar_18
Izlozba-Zadar_19
Izlozba-Zadar_20
Izlozba-Zadar_21
Izlozba-Zadar_22

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: