Koncert: 'Rapsodija za Vukovar'

Rapsodija za Vukovar, koncert posvećen gradu Vukovaru održat će se 14. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Autor: Kora Dilić/Ludato/F.M.S. Photo: JULIO FRANGEN utorak, 30. listopada 2018. u 11:26

Koncert će se održati nekoliko dana prije obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara, na inicijativu  prof. dr. Semira Hasića, renomiranog virtuoza na harmonici, ujedno i skladatelja Rapsodije za Vukovar.

- Rapsodiju za Vukovar skladao sam u spomen na stradanje Vukovara i njegovih građana koji su svojom žrtvom zaslužili vječnu slavu i hvalu. Koncert koji se 14. studenoga održava u Zagrebu, održat ćemo sljedeće godine i u Vukovaru, 2. svibnja, kada se Vukovar prisjeća dvanaestorice hrvatskih policajaca koji su toga dana 1991. godine mučki ubijeni u Borovu Selu - pojasnio je prof. dr. Semir Hasić.

Vukovarski koncert bit će ujedno i dio svečanog programa drugog po redu Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVi za JEDNO HRVATSKO NAJ' koji će se održati u Vukovaru od 1. do 5. svibnja 2019. godine.

Rapsodiju za Vukovar, uz prof. Semira Hasića kao solista na klaviru i harmonici, u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će 25 akademski obrazovanih glazbenika i glazbenica pod ravnanjem maestra prof. Josipa Cvitanovića. U okviru koncerta nastupit će i renomirana violinistica Natalija Stanisavljević te gosti iznenađenja koji će ujediniti snage na ovom jedinstvenom koncertnom događanju u slavu grada Vukovara.

Prof. dr. Semir Hasić, umjetnik i skladatelj Rapsodije za Vukovar, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu, a kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine, koja mu je dodijeljena na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji. Harmoniku je počeo svirati u dobi od šest godina kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike, Janez Govednik. Prof. dr. Semir Hasić završio je glazbenu školu i Glazbenu akademiju u Sarajevu, održao je mnogobrojne koncerte diljem Europe i SAD-a, a jedan od najposebnijih nastupa kojeg se rado prisjeća bio je onaj za Papu Ivana Pavla II. Svirao je i na koncertima raznih pop i rock glazbenika na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak 'Mozart Balkana'. Redovito dodjeljuje nagradu 'Sammy' glazbenim školama, kao nagradu za najbolje mlade harmonikaše.

 

Da biste komentirali, prijavite se.