Nova Kana: Sva ljepota Božića skriva se u intimi ljudskog srca

Božićni broj obiteljskog časopisa 'Kana'.
Autor: ks.hr/laudato.hr/D.R. Photo: ks.hr četvrtak, 12. prosinca 2019. u 17:42

U Božiću ima samo razgovijetan i glasan poziv čovjeku da smisao vlastita života ne traži 'na površini', u vanjštini, nego u njemu samome. Upečatljiva je to misao koju Josip Grbac navodi na prvim stranicama novoga broja Kane, u već kultnoj rubrici Pitanje sadašnjega trenutka.

U kontrastu uljepšavanja raznih 'površina', vanjštine, Grbac nas u tekstu poziva da otkrijemo u čemu je zapravo ljepota i smisao Božića, ukazujući na betlehemsku štalicu kao simbol ljudskoga srca, čovjekove nutrine u kojoj se rađa Bog.

Ususret Božiću, Kana donosi niz tekstova koji će čitatelja pratiti prema tom radosnom blagdanu. Branko Murić tako nastavlja niz promišljanja o vjeri u Boga u poslijemetafizičkom vremenu s temom 'Mistika očitovanoga Božića', dok Martina Vuk piše o poniznosti kao važnoj, no često marginalnoj vrijednosti koja je prijeko potrebna naravi Božića ('Poniznost u duhu Božića ili Božić u duhu poniznosti'). Duhovni poticaj božićnom vremenu tekst je s. Veronike Mile Popić ('Božićna vjera'), kao i V. Martinca, 'Kako poslati dar od ljubavi'. Slavica Dodig donosi toplo razmišljanje o bakama vjeroučiteljicama i vjerovjesnicama, s pogledom na bake danas i one u Bibliji, a vlč. Jeronim Ban malo poznatu priču o autoru mnogima najljepše božićne skladbe, Tiha noć.

Kana se i u ovom broju posvetila aktualnim političkim, društvenim, obiteljskim, kulturnim i popularnim temama. Kolumna Stjepana Balobana ovoga puta tematizira štrajk učitelja koji je potresao odgojno-obrazovni sustav, ali i šire slojeve društva. Tonči Tadić osvrnuo se pak na nadolazeće predsjedničke izbore. Što se krije u pozadini dječjih igračaka i same igre pročitajte u tekstu komunikologinje Leali Osmančević, o fenomenu selfija pisala je socijalna pedagoginja Kristina Pšenko, a Antonija Hreščan u Ženskoj strani medalje približila je TV junakinje kao likove iza kojih se krije vrlo složena priča.

Novi broj Kane donosi i dva intervjua, jedan s dr. sc. Anđelkom Galić, autoricom velikoga baštinskog projekta, izložbe Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini, te drugi sa sestrom Blanche Dakin iz Benina koja trenutno radi u pastoralu bolesnika kod Nove Gradiške. Ove i brojne druge zanimljive teme potražite u novom broju Kane koju ćete pronaći u svojoj župi ili putem Facebook stranice Kana.

- Ovoga Božića stavimo u jaslice svoju obitelj, svaku osobu i sve što nosimo u srcu. Tamo ima mjesta za sve što je istinski ljudsko i za sve ono što živimo u svojim svakidašnjim životima - poručuje uredništvo Kane.

21.jpg

 

Da biste komentirali, prijavite se.