Održan 8. „Dječji Kranjčić“ u Križevcima

Na natječaj je pristiglo 213 književnih te 163 likovna rada iz ukupno 74 škola s područja cijele Republike Hrvatske.

002-Poezija-javna-izvedba.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
14.04.2019 11:49

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 13. travnja održana je završna svečanost 8. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tema ovogodišnjega natječaja bila je učitelj, učiteljica, škola.
 
Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi ''Dobro došli u školu'', dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku ''Učitelju, gdje stanuješ?''. Nakon toga je prof. Vesna Budinski u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu ''Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu'' za mentore, a učiteljice Lucija Martinčić i Jelena Kuzijev Topolovčan za učenike. Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.
 
Susret su uime organizatora predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' Tanja Baran, suorganizatorski dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Siniša Opić. Dekan Opić je, oduševljen bogatstvom sadržaja koja su djeca stvorila, istaknuo da se nada da će sljedeće godine ''Dječji Kranjčić'' biti prva vijest u svim dnevnicima i da je u Križevcima na Susretu viđeno najbolje što Hrvatska ima.
 

Nagrađeni u žanru poezije

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu ''Učiti na vrelu tvoje ljubavi'' osvojio učenik 7. razreda Osnovne škole ''Josip Kozarac'' iz Slavonskog Šamca Fabijan Vođinac (mentor Josip Galović). Druga je nagrada za pjesmu ''Učitelj moj i Bog moj'' pripala Nataly Kombol, učenici 5. razreda Osnovne škole Turnić iz Rijeke (mentorica Vesna Rabak). Treću je nagradu osvojio učenik 3. razreda Osnovne škole Turnić iz Rijeke Antonio Pejić za pjesmu ''Škola je fora'' (mentorica Vesna Rabak). Nagrade za poeziju učenicama i mentorima uime pokrovitelja Glasa Koncila, koji je i nakladnik zbornika, uručio je Vojmil Žic.
 

Nagrađeni u žanru proze

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču ''Judina kreda'' osvojio Luka Lončar, učenik 6. razreda Osnovna škola Belec (mentor Mario Šimudvarac). Drugu je nagradu za rad ''Jedan je Emanuel…'' osvojio Fabijan Vođinac, učenik 7. razreda Osnovna škola ''Josip Kozarac'' iz Slavonskog Šamca (mentor Josip Galović), dok je treća nagrada pripala Lauri Tomašić, učenici 8. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca za rad ''Tikovi'' (mentorica Valentina Jurišić). Nagrade za prozu uime izdavačke kuće Školska knjiga uručila je Matilda Bulić.

Nagrađeni u žanru igrokaza

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 5. razreda Osnovne škole Visoko Elena Šturbek za igrokaz ''Vid i učitelji'' (mentor Tibor Martan). Druga nagrada za igrokaz ''O galebu i Isusu'' pripala je Ivone Plivelić, učenici 7. razreda Osnovne škole Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin), a treću nagradu za igrokaz ''Učiteljica Marica'' osvojila je učenica 5. razreda Osnovne škole Visoko kraj Novog Marofa Matea Pavliček (mentor Tibor Martan). Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće Verbum uručila je Dubravka Cimić-Mores.
 

Nagrađeni za likovno stvaralaštvo

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad ''Učiteljice'' osvojio je Marijan Gazdić, učenik Centra za odgoj i obrazovanje ''Ivan Štark'' iz Osijeka (mentorica Ivana Boda). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad ''Učim život'' osvojila je Lana Humić, učenica 6. razreda Osnovne škole Alojzija Stepinca iz Zagreba (mentorica Dragica Lovrić), dok je treću nagradu za rad ''Naša učiteljica'' osvojila Andrea Marić, učenica 2. razreda Osnovne škole Josipa Lovretića iz Otoka (mentorica Martina Baković). Nagradu za likovno stvaralaštvo uime Ogranka Matice hrvatske iz Križevaca i Dubrovnika uručio je Stjepan Palijan.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila Ruža Kraljik.
 
Pokrovitelji završnoga susreta 8. ''Dječjeg Kranjčića'' bili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Varaždinska biskupija i Školska knjiga, a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradsko društvo Crvenoga križa Križevci i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.
 
Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2018. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude učitelj, učiteljica, škola. U Križevce je na natječaj pristiglo 213 književnih te 163 likovna rada iz ukupno 74 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 190 učenika iz 58 škola te 21 učenik koji se na natječaj javio samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te je pristiglo 108 pjesama, 85 proznih radova i 20 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 129 učenika iz 46 škola te 33 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.
 
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 13. travnja 2019. nagrađena biti 24 rada, i to 18 književnih i 6 likovnih radova, 18 će književnih radova biti javno izvedeno, a 29 likovnih radova izloženo na prigodnoj izložbi ''Dobro došli u školu''. Za objavu u zborniku ''Učitelju, gdje stanuješ?'' stručno je povjerenstvo izabralo 54 književna i 29 likovnih radova.
 
Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'' koji će ove godine biti održan jedanaesti put.
 
Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

Detaljnije se o svemu može doznati na mrežnoj stranici www.djecji.kranjcic.hr.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: