Otvorena izložba 'Bunjevačko veliko ruvo' u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći 'Bunjevačko veliko ruvo' svečano je otvorena u subotu u Etnografskom muzeju, a realizirana je u suradnji s Udrugom bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' i Katoličkim društvom 'Ivan Antunović' iz Subotice .

bunjevacko-veliko-ruvo.jpg
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.08.2018 15:13

Ta  tradicijska svečana odjeća šivana je  od skupocjenih svilenih i plišanih tkanina, a obuhvaća razdoblje od zadnje četvrtine 19. do sredine 20. stoljeća. Sačuvani originalni odjevni predmeti, stare fotografije i video-prezentacija donose priču o identitetu žene kroz dimenziju povijesti, crkvene godine i životnog ciklusa. Predmetima iz privatnih zbirki te fundusa Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" iz Subotice pridodane su raritetne žetvene slamnate krune i narodne nošnje iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Dužijanca je svečanost završetka žetve, nekoć običajno obilježavana u salašarskim obiteljima bunjevačkih Hrvata, u Subotici se kao vjerski događaj organizirano slavi od 1911. godine. Po uzoru na slične priredbe u Hrvatskoj, od 1968. godine Dužijanca se organizira i kao folklorno-turistička manifestacija s nizom priredbi vezenih za žetvene svečanosti. Dvije su manifestacije 1993. godine spojne u jedinstven svečani događaj religioznog, kulturnog i turističkog sadržaja. Udruga bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' i hrvatska zajednica u Republici Srbiji ove godine u kolovozu svečano obilježavaju 25. obljetnicu tzv. zajedničkog slavlja Dužijance i 50. obljetnicu od održavanja tzv. gradske Dužijance - ne samo u Subotici, nego i prigodnim programom u gradu Zagrebu, čiji je dio i danas otvorna izložba izložba.

Hrvatima izvan domovine, ova manifestacije gradivni je element identiteta i osjećaja pripadnosti.

Izložba je otvorena do 30. rujna.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: