Predstavljamo novu katoličku knjižaru "Btb" u srcu Zagreba

Nedavno je u Zagrebu otvorena nova katolička knjižara, zanimljivog naziva. „Btb“ je kratica za „Bog te blagoslovio“. Knjižara se nalazi u Vlaškoj 39, preko puta Katoličkog bogoslovnog fakulteta. O ideji nastanka knjižare, kao i o onome što ovu knjižaru čini posebnom razgovarali smo s vlasnicom knjižare Yvonne Kos.

Yvonne.jpg
Autor
Verica Kraš Villa
Fotograf
Velimir Šipoš
Objavljeno:
 
13.11.2014 14:11

Kada je otvorena knjižara?

Knjižaru je 28. lipnja, na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, blagoslovio vlč. Jakov Rađa, tadašnji kapelan u župi sv. Josipa na Trešnjevci. Knjižara je službeno započela s radom početkom kolovoza.

Odakle ideja za otvaranjem ovakve knjižare?

Ideja za otvaranjem knjižare nastala je kao plod trogodišnjeg pohađanja kateheza vlč. Jakova Rađe. Ne samo kateheza već i svakodnevnih sv. Misa na kojima sam slušala propovijedi vlč. Rađe u župi sv. Josipa. Vlč. Jakov je svojim primjerom hrabrio i poticao na autentično življenje vjere u Isusa Krista. To je hod u vjeri koji je prošao kroz kateheze: 10 Zapovijedi, Na putu s Marijom te 7 znakova Ivanova evanđelja. Što je čovjek više otvoren Božjoj Riječi, u njemu više raste želja za jednim drukčijim stilom života, za napuštanjem starog života i stvaranjem nečega novog što će hvaliti Boga i biti Njemu na slavu.

Knjižara nosi specifično ime – koje je njezino poslanje za naš grad i Nadbiskupiju?

Ime knjižare odredio je vlč. Rađa, a poruka je vrlo jasna: biti znak Isusa Krista. Jednostavnije rečeno – kao što su svećenici, redovnice i redovnici po kolaru i habitu vidljivi znak Isusa Krista, tako i mi laici možemo biti Njegov znak u ovom svijetu. Bog se s nama služi da bi došao do drugih osoba oko nas. Preko naše otvorenosti Njemu, Bog može učiniti čuda u životima drugih ljudi. Stoga, treba biti hrabar kad Gospodin zove, riskirati i baciti se za Njim, baciti mrežu na desnu stranu. Možda se na prvi tren čini da tamo, s desne strane, nema ničega, da je to nemoguće jer je meni, čovjeku, nemoguće, ali to nije tako jer Bogu je sve moguće. Potrebno je biti otvoren Gospodinu i Njegovim planovima. Sveti Ivan Pavao II. jasno je to rekao započevši svoj pontifikat, svoju prvu Misu, 22.10.1978., na trgu Svetog Petra, riječima: "Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu. Otvorite Njegovoj spasiteljskoj vlasti granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja kulture, uljudbe, razvitka. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo On to zna!"

Po čemu se ova knjižara razlikuje od drugih naših katoličkih knjižara?

Knjižara naglasak stavlja na duhovnost i na samostanske proizvode. Tako se po prvi puta, prema savjetu  vlč. Rađe, u Hrvatskoj mogu naći vrhunski  proizvodi trgovine "Ai Monasteri" iz Rima koja datira još iz 1894. god. Kao što samo ime govori, to je specijalizirana trgovina proizvodima talijanskih samostana. Proizvodi za njegu tijela rađeni su isključivo na biljnoj bazi te su pogodni i za najosjetljiviju kožu. Dovoljno je spomenuti da vlasnik "Ai Monasteria" predaje farmaceutsku botaniku na katoličkom fakultetu za medicinu i kirurgiju "Sacro Cuore" u Rimu. U  knjižari se mogu naći i proizvodi nekih naših hrvatskih samostana. Tako su tu proizvodi Klarisa iz Zagreba poput višnjevca, orahovca, pelinkovca; zatim sestara Milosrdnica iz Požege poput marmelade od mrkve i sokova koje one same rade i sl. Tu su dakako i razne knjige vezane uz samostansku duhovnost kao i duhovnost općenito. Druga specifičnost naše knjižare, na koju je također uputio vlč Jakov, jest ta da se može sjesti, popiti kava, čaj... i prelistati knjiga. Mogu se još pronaći razne rukotvorine, te su posebno lijepi radovi sestara Karmelićanki iz Karmela sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici. U pripremi je i suradnja s drugim samostanima. Želim ovom prilikom zahvaliti svima koji su mi na samom početku otvorili širom svoja vrata: Karmelićanima u Remetama, Isusovcima u Palmotićevoj, Veritasu na Svetom Duhu i Glas Koncilu.

Uz knjižaru postoji i časopis istog imena!

Časopis je nastao prije dvije godine kao prvi plod slušanja spomenutih kateheza. Glavna karakteristika časopisa je naviještanje Radosne vijesti i pomoć onima koji su u potrebi. Prilog od prodaje časopisa ide u humanitarne svrhe. Tako je nastao naziv Btb (Bog te blagoslovio): Božji blagoslov onome koji je kupio časopis i tako pomogao onomu koji je u potrebi. Može se pronaći u crkvama: Remete, bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj, župa sv. Josipa na Trešnjevci, župa sv. Marka Križevčanina, crkva sv. Katarine... i u Btb knjižari. Važno je napomenuti da svi koji rade na pripremi časopisa to čine bez novčane naknade te im ovim putem zahvaljujem na njihovoj velikoj pomoći.

Logo knjižare je također znakovit  – što označava?

Prije svega, to je vidljivi znak Isusa Krista, kruh i riba u kojoj je napisano IHS.  Naravno, povezano je s evanđeljem o pet kruhova i dvije ribe. Konkretno ću to objasniti citirajući vlč. Jakova Rađu: "Biti kruh za ovaj svijet - nahraniti ovaj svijet. Biti u Božjim rukama taj odlomak kruha koji će Bog razlamati i hraniti druge."

Postoji li mogućnost slanja određenih proizvoda poštom onima koji nisu iz Zagreba?

Svakako. Uskoro će biti izrađena web stranica pa će tada biti omogućena i web prodaja. Do tada se sve informacije mogu pronaći na facebook stranici „Btb religious book store“, a može nas se kontaktirati i telefonom na broj 01/7888660 ili elektroničkom poštom na btb.benedicattedeus@gmail.com.

Kakvo je radno vrijeme knjižare?

Radnim danom 8.30 do 20.30 sati, a subotom od  8.00 do 14.00 sati.

Na kraju, koja bi bila tvoja poruka čitateljima i nadamo se, posjetiteljima knjižare „Btb“?

Pozvani smo biti Njegov znak, a to znači ne podilaziti svijetu, upravo suprotno, činiti ono što misliš da bi Isus učinio. Vlč. Jakov Rađa je to lijepo rekao: "Tko poznaje Božje ime, znači da je u odnosu s Bogom, a Bog je ljubav, Bog je milosrđe, Bog je praštanje. I što si u životu bliže Bogu, to više otkrivaš Njegovo milosrđe, Njegovu beskrajnu, bezuvjetnu ljubav koja nikoga ne osuđuje nego podiže, obnavlja i prašta." Put u vjeri nije lak. Trnovit je i često mračan sa jedva vidljivom svjetlošću. Svjetlost je Isus Krist i to je dovoljno.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: