Renesansni Faustus Verantius

U predvorju Nacionalne i sveučilište knjižnice u Zagrebu u ponedjeljak 6. studenoga otvorena je izložba u povodu 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića(1551.-1617.)autorice Nele Marasović.

faust-vrancic-izlozba.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
07.11.2017 13:11

Izložba je otvorena u Mjesecu hrvatske knjige koji je ove godine posvećen enciklopedistici. Riječ pozdrava uime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uputila je glavna ravnateljica dr. Tatijana Petrić koja je istaknula suvremenost Fausta Vrančića i Nacionalne i sveučilišne knjižnice jer su u desetak godina zajedno djelovali tj. preklapaju se posljednje godine Vrančićeva života i početak javnog djelovanja knjižnice.

Faust Vrančić bio je hrvatski polihistor, jezikoslovac, izumitelj, diplomat, inženjer, svećenik i biskup.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić podsjetio je kako je Vrančić bio jedan od najvećih Hrvata u povijesti, velika ličnost, renesansni čovjek, osoba ispred svog vremena koji je zadužio ne samo hrvatsku znanost i kulturu, nego i europsku i svjetsku. „Svojim radom spojio je humanističke i tehničke znanosti i po tome je aktualan i danas", rekao je. Akademik Kusić posebno je istaknuo Vrančićevo djelo „Machinae novae" u kojem je objavio poznati crtež padobrana i niz drugih izuma te podsjetio da je bio i autor prvoga hrvatskog rječnika s 3500 riječi, Rječnika pet najuglednijih europskih jezika.

Izložba „Renesansni Faustus Verantius" može se razgledati do 25. studenoga, a sadrži 12 velikih panoa s fotografijama Vrančićevih knjiga, pisama, izuma, gradova i karata zemalja u kojima je djelovao tijekom svog života. Temelj izložbe su preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dio izložbe posvećene Faustu Vrančiću čini i virtualni kutak, čiji koncept potpisuje dr. Sofija Klarin Zadravec, a dizajn i izradu mrežne stranice Filip Lončar i Branimir Matijačić. Sastoji se od virtualne izložbe, edukativne slagalice, a u okviru virtualnog koncepta predstavljene su i nove naprave Fausta Vrančića iz djela "Machinae novae" s hrvatskim prijevodom teksta "Tumačenje strojeva koje smo izumili" dr. Vladimira Muljevića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: