U subotu premijera novog filma o Stepincu: 'Želimo pokazati istinu o njemu'

Dokumentarni film za cilj ima predstaviti istinu o kardinalu Stepincu.

1.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
08.02.2020 08:32

Novi dokumentarni film o blaženom Alojziju Stepincu 'Stepinac: kardinal i njegova savjest' bit će predstavljen u subotu 8. veljače u 20 sati u Hrvatskog narodnom kazalištu u Zagrebu.

Film scenaristice i redateljice Višnje Starešine priča o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značenju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, piše IKA.

Film će se prikazati kao suradnja Hrvatskog katoličkog sveučilišta i producentske kuća Interfilm, a za cilj ima predstaviti istinu o kardinalu Stepincu. Osobita vrijednost projekta je što je film preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u engleskom govornom području i ljudima koji razumiju engleski jezika.

- Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući potpori našeg osnivača, Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio zagrebačku Crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje - ocijenio je film rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić.

2.jpg

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: