Afričkom rogu potreban je dugoročan plan pomoći

„Jako sam zadovoljan odazivom katoličkih zemalja na Papin apel za pomoć Somaliji i drugim zemljama u Afričkom rogu“, izjavio je u razgovoru za agenciju Fides mons. Giorgio Bertin, đibutijski biskup.
petak, 14. listopada 2011. u 00:00
„Jako sam zadovoljan odazivom katoličkih zemalja na Papin apel za pomoć Somaliji i drugim zemljama u Afričkom rogu“, izjavio je u razgovoru za agenciju Fides mons. Giorgio Bertin, đibutijski biskup, koji se nedavno vratio sa sastanka iz Rima na kojem se govorilo o nedostatku hrane u Afričkom rogu. Katolička Crkva je donirala 60 milijuna eura. 
 
Kardinal Robert Sarah, predsjednik Papinskog vijeća "Cor Unum", uputio je apel koji nadilazi pomoć samo u krizi već se nada školi u svakom selu kako bi mladi ljudi dobili mogućnost za razvoj, izvijestila je 12. listopada agencija Fides. 
 
„Impresionirao me taj njegov poziv, jer smo upravo otvorili osnovnu školu u selu Itki, sjeverno od Đibutija. Škola je sagrađena zahvaljujući donaciji franjevcima“, rekao je mons. Bertin. 
 
„Naša briga nadilazi ovu kriznu fazu, tako da više nikad ne dođe do ovakve velike krize“, nastavio je đibutijski biskup. „Zato je potrebna dugoročna strategija koja osigurava pomoć farmama i uzgoju životinja kako bi se zaobišle stukturne slabosti koje su dovele do ovakve tragedije.“
 
Kako je pojasnio, tragediju u Somaliji uzrokovala je loša državna sturktura u posljednjih dvadeset godina kao i građanski rat koji ne prestaje. 
 
Izvor: Agenzia Fides
Da biste komentirali, prijavite se.