Biskup Palić: Onaj tko slijedi mudrost, on u sebi živi na sliku Božju

U biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, u ponedjeljak 5. kolovoza svečano je proslavljen blagdan Snježne Gospe – Velike Tekije.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: ika.hkm.hr utorak, 06. kolovoza 2019. u 19:52

Tradicionalno su slavljena četiri euharistijska slavlja, jutarnja na njemačkom i mađarskom jeziku, te poldanje i večernje na hrvatskom jeziku. Veliki broj hodočasnika, predvođen svojim pastirima, pristigao je iz župa Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije, Subotičke biskupije, te vjernika iz Hrvatske, kao i vjernika istočnog katoličkog obreda.

Svečano pontifikalno euharistijsko slavlje predvodio je hvarski biskup i generalni tajnik HBK Petar Palić u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom, domaćinom srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, ravnateljem Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanom Svalinom, rektorom biskupijskog svetišta Gospe Tekijske Ivanom Rajkovićem te brojnim svećenicima koji su doveli svoje župljane na hodočašće.

Prije početka euharistijskog slavlja sve nazočne pozdravio je rektor tekijskog svetišta Rajković, poželjevši dobrodošlicu u staro srijemsko svetište.

Započinjući euharistijsko slavlje biskup Palić pozvao je sve okupljene da se približe Bogu i svoj život stave pod zagovor stoljetne čuvarice Srijema i srijemskog svetišta.

U homiliji biskup Palić potaknuo je na razmišljanje o kvaliteti vjerničkog života, gdje je Blažena Djevica Marija veliki uzor.

- Ona prihvaćajući Božji plan Spasenja postaje donositeljica Boga, Spasitelja, Mudrosti. To je put vjere kojim se i mi trebamo uputiti, te put koji će nas dovesti do potrebne mudrosti i straha Božjeg - pojasnio je Palić.

- Svrha obrazovanja u drevnom Izraelu bila je prepoznati i priznati redoslijed svijeta i živjeti u strahu Božjem. Živjeti u strahu Božjem ne znači bojati se Boga, nego znači toliko ljubiti Boga da trajno čuvam njegove riječi i zapovijedi da ih ne želim prekršiti. Knjiga Sirahova uči i nas danas mudrosti. A biti mudar danas znači gledati stvarnost Božjim očima - protumačio je mons. Palić.

- Onaj tko slijedi mudrost, tko ju traži, tko živi po nauku mudrosti, on u sebi živi na sliku Božju i pokazuje Božju istinu u svom životu. Onaj, naprotiv, tko ne slijedi nauk mudrosti, on živi u laži, u neistini, hoda putem smrti, koja obuzima njegovo srce. Stoga nas mudrost uči živjeti život dostojan čovjeka, odnosno život koji je vođen svjetlošću koja dolazi od Boga, njegovom istinom i njegovom Riječju - istaknuo je biskup.

- Bog izabire Mariju, djevojku u zemlji na margini, u neznatnom mjestu, u jednostavnoj i nepoznatoj kući, u svakidašnjoj obitelji. Marija je izabrana ostvariti Božji plan, po kojemu će vječni Bog postati smrtni, nebeski postaje zemaljski. Marija ne može objasniti situaciju. Anđeo joj objašnjava, uklanja joj strah, govori joj što Bog čini s njom. Marija je žena koja vjeruje. Marija je izabrana da rodi dijete o kome se govori tako veliko. Marija je žena koja je izabrana da donese Boga u svijet. Nebo ne ostaje zatvoreno u sebi. Bog se objavljuje, ne ostavlja ljude prepuštene njihovoj sudbini. Marijin život potiče i pitanje u našem srcu: nosimo li mi Boga danas ovom našem svijetu? Jesmo li kadri u tami pružiti svjetlo, onima koji ne poznaju put pomoći da pronađu put - potaknuo je na razmišljanje biskup Palić.

Euharistijsko slavlje animirali su vjernici, članovi župskog zbora župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca.

Na koncu euharistijskoga slavlja pastirsku riječ uputio je biskup Gašparović. Kroz pozdrav i dobrodošlicu u drevno tekijsko svetište, mons. Gašparović izrazio je radost zbog svjedočanstva vjere koje se pokazuje i kroz ovo hodočašće.

Uz njega, svoju riječ uputio je i nadbiskup Hočevar. Pozdravljajući sve hodočasnike, pozvao je da se ugledaju na tako brojne vjerske primjere.

Euharistijsko slavlje zaključeno je svečanom procesijom, u kojoj je lik Majke Božje Tekijske svečano unesen u crkvu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.