Zašto se vjernici udaljavaju od Crkve?

Neinspirirajuće propovijedi, arogancija i negostoljubivost župnika, premala skrb pastoralnog osoblja za vjernike koji dolaze u župne urede u kojima su neki doživjeli neugodnosti kada su došli tražiti neku potvrdu ili informaciju uzroci su udaljavanja vjernika od Crkve. Rezultati su to istraživanja kojeg je potaknuo američki biskup.
petak, 30. ožujka 2012. u 00:00

Svećenici i pastoralni djelatnici trebaju s više osjetljivosti odgovarati na pitanja vjernika, posebno onih koji se osjećaju ljutima i povrijeđenima u odnosu na Crkvu, zaključci su istraživanja Sveučilišta Villanova iz Philadelphije. Istraživanje je potaknuo biskup Trentona David M. O'Connell želeći saznati zašto su se neki vjernici njegove biskupije udaljili od Crkve i zašto ne dolaze redovito na nedjeljne mise.

U istraživanju je bilo 298 sudionika koji su kao razloge udaljavanja od Crkve naveli neinspirirajuće propovijedi, aroganciju i negostoljubivost župnika, premalu skrb pastoralnog osoblja za vjernike koji dolaze u župne urede u kojima su neki doživjeli neugodnosti kada su došli tražiti neku potvrdu ili informaciju.

Također dio sudionika istraživanja, čije rezultate koji su predstavljeni na Američkome katoličkom sveučilištu u Washingtonu prenosi National Catholic Reporter, crkvenim službenicima zamjera da su previše liberalni odnosno u drugim slučajevima previše konzervativni. Neki su vjernici izrazili i svoje neslaganje sa stavom Crkve prema rastavljenim i ponovno vjenčanim katolicima, te odnosom prema homoseksualnim osobama.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.