Božićno drvce za Trg sv. Petra stiže iz Ukrajine

Na Trgu Sv. Petra u Vatikanu započele su pripreme za došašće. Već nekoliko dana na središtu trga radnici vatikanske tehničke službe postavljaju velike jaslice s prikazom Kristova rođenja.
četvrtak, 24. studenog 2011. u 00:00
Na Trgu Sv. Petra u Vatikanu započele su pripreme za došašće. Već nekoliko dana na središtu trga radnici vatikanske tehničke službe postavljaju velike jaslice s prikazom Kristova rođenja. Dovoženje božićnog drvca, koje prvi put poklanja Ukrajina, očekuje se početkom prosinca.
 
U razgovoru za "Kathpress" Ukrajinsko veleposlanstvo u Rimu izjavilo je da će jela, visoka 30 metara, u Vatikan stići između 2. i 5. prosinca. Na službenoj primopredaji stabla, predviđenoj za 16. prosinca, sudjelovati će predstavnici vlade i Crkve.
 
Uz grkokatoličkoga nadbiskupa Sviatoslava Shevchuka iz Kijeva i rimokatoličkog biskupa Mieczyslaw Mokrzycki iz Lavova, u Rim bi trebao doći i nadbiskup Aleksandar Drabynko iz Ukrajinske Pravoslavne Crkve. Izaslanstvo bi prije primopredaje u audijenciju trebao primiti papa Benedikt XVI.
 
Prvi put božićno drvce za Trg Sv. Petra Papi daruje Ukrajina. Zajedno s velikom jelom iz Rakhiva u Vatikan stiže i 40 manjih božićnih drvca s područja Lavova. 
 
Veliko stablo bit će postavljeno uz obelisk na Trgu sv. Petra, gdje mu je već priređeno mjesto. Jaslice će još neko vrijeme skrivati cerade, a bit će svečano otkrivene 24. prosinca u popodnevnim satima.
 
Na početku došašća papa Benedikt XVI. slušat će koncert sakralne glazbe iz Španjolske, Rusije i Njemačke. Koncert, koji će se održati 26. studenoga, uoči prve nedjelje došašća, izvesti će Orquesta Sinfonica del Asturias iz Ovieda u sjevernoj Španjolskoj. Glazbenu svečanost organizira "Fundacion Maria Cristina Masaveu Peterson", a na njoj će sudjelovati i nadbiskup Ovieda, Jesus Sanz, izvijestili su španjolski mediji. Na programu su djela Isaaca Albeniza (1860.-1909.), Manuela de Falle (1876.-1946.), Nikolaja Rimski-Korsakova (1844.-1908.) i Richarda Straussa (1864.-1949.).
 
Izvor: IKA
Da biste komentirali, prijavite se.