Društvo bez Boga predstavlja novi rizik za društvo

Na svom četverodnevnom putovanju Njemačkoj, Benedikt XVI. upozorio je da bezbožnost i religijska indiferentnost uništavaju moralne temelje društva i najslabije članove stavljaju pred nove rizike.
ponedjeljak, 26. rujna 2011. u 00:00
Na svom četverodnevnom putovanju Njemačkoj, Benedikt XVI. upozorio je da bezbožnost i religijska indiferentnost uništavaju moralne temelje društva i najslabije članove stavljaju pred nove rizike. Nekoliko puta je ponovio potrebu da se zaštite nerođeni te je predložio da se po ovom pitanju mogu složiti katolici i ne-katolici kako društvo ne bi palo na moralno dno, izvijestila je Katolička izvještajna služba (Catholic News Service, CNS).

Sveti Otac je u prvom državničkom pohodu svojoj domovini, odmah nakon dolaska 22. rujna, istaknuo da je došao „susresti ljude i govoriti o Bogu“.  Noseći tu poruku, susreo se s državnim političkim vođama, crkvenim ekumenskim partnerima, katoličkim vjernicima i putem masovnih medija njemačkom narodu.

Gdje god je Papa prolazio, katolici su entuzijastično izvikivali geslo Papinog pohoda: „Gdje je Bog, ondje je budućnost“.

Prvoga dana u Berlinu, Sveti Otac obratio se njemačkim zastupnicima. U govoru Sveti Otac, argumentirano je zastupao mišljenje da je vjera u Boga temelj zakonodavnog sustava, društvene pravde i ljudskih prava tijekom stoljeća.

Nacistička prošlost Njemačke, kako je rekao, ilustrira kako bez zakona, država postaje „visokopozicionirana banda pljačkaša, sposoba prijetiti cijelom svijetu i dovesti ga do ruba uništenja“.

Slaveći misu na berlinskom Olimpijskom stadijumu sa 70 tisuća vjernika, Papa je apelirao za bolje razumijevanje Crkve koja nadilazi trenutne kontroverze i slabosti svojih članova.

U petak, 23. rujna, Benedikt XVI. predsjedao je važnom ekumenskom susretu u Erfurtu, u gradu u kojem je Martin Luther zaređen za katoličkog svećenika i koji je ondje živio nekoliko godina u Augustinskom samostanu. Prilikom susreta s luteranskim vođama, Papa je molio za jedinstvo kršćana i rekao da su ekumenizmu glavne prijetnje – sekularizam i kršćanski fundamentalizam.
Sveti Otac se u subotu, 24. rujna susreo i s predstavnicima Pravoslavne crkve, kojma je uputio poziv da se kršćanske Crkve u Njemačkoj ujedine u obrani života „od začeća do prirodne smrti“ te u zahtjevu za „brak između muškarca i žene“.

Na bdijenju u Freiburgu, Papa se obratio mladima te je tom prilikom naglasio da ljudski napori za bojim svijetom nikad ne prestaju i da samo oni vjerni Bogu mogu prodrijeti kroz tamu patnje i zloga.

Na misi, posljednjega dana pohoda Benedikta XVI. Njemačkoj, u nedjelju 25. rujna, okupilo se 100 tisuća vjernika. Sveti Otac istaknuo je da su agnostici koje muči pitanje postojanja Boga bliži Kraljevstvu Božjem nego rutinski vjernici čija srca nisu dotaknuta vjerom.

U oproštajnoj svečanosti Papa se zahvalio njemačkim državnim i crkvenim vlastima za prijateljski i srdačan prijem. Ohrabrio je i Crkvu u Njemačkoj da sa snagom i povjerenjem ustraje na putu Kristova evanđelja.

Izvor: CNS

Da biste komentirali, prijavite se.