Gibraltar priprema referendum za ozakonjenje pobačaja

Pobačaj je ozakonjen u većem dijelu Europe, premda je većina tih zakona ograničena.
Autor: cruxnow.com/laudato.hr/D.R. Photo: pixabay.com ponedjeljak, 10. veljače 2020. u 14:31
Mala europska država Gibraltar suočit će se s referendumom o pobačaju 19. ožujka, a prema pojedinim analitičarima trebat će im velika snaga ukoliko žele zaštititi nerođene, piše Crux.

Ovaj Britanski prekomorski teritorij trenutno ima najjače zakone po pitanju zabrane pobačaja u Europi. Onima koji se nađu krivim za kršenje zakona o pobačaju mogu završiti i u zatvoru.
 
Preko 72 posto od ukupno 32.000 stanovnika izjašnjava se katolikom, ali je u posljednje vrijeme porastao pritisak kojim se želi promijeniti zakoni o pobačaju, osobito nakon što je britanski parlament prošle godine dozvolio pobačaj za Sjevernu Irsku.
 
U srpnju 2019. godine gibraltarski sabor je izglasao dopuštanje pobačaja u nekim okolnostima, ali je ubrzo pokrenuta peticija u kojoj su se zagovornici za život izborili za referendum o novom zakonu.
 
- Gibraltar - Stijena je za svoju generaciju bio ikonični bastion, tvrđava koja je predstavljala odlučnost Britanije da se odupire fašizmu golemog uništavanja Europe. Još u antici Gibraltar - jedan od dva Herkulova stupa - predstavljao je najudaljenije odmaralište poznatog i civiliziranog svijeta. Danas će Gibraltar trebati svu Herkulovu hrabrost i snagu ako se želi oduprijeti njihovim pokušajima da zabrane ubijanje beba u maternici - rekao je britanski lord David Alton.
 
Pobačaj je ozakonjen u većem dijelu Europe, premda je većina tih zakona ograničena.

 
Da biste komentirali, prijavite se.