Henryk Hoser : Ne čudi me što ljude u Međugorje privlači nešto izvanredno

Na pitanje o stvaranju biznisa, Hoser je situaciju u Međugorju usporedio s onom u Francuskoj.
Autor: dnevnik.hr/Laudato/J.B. Photo: IKA ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 13:46

Apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je kako se ne bavi procjenama jesu li se ukazanja u Međugorju stvarno dogodila, jedino što može je 'vidjeti jesu li navodni vidjeoci dobro integrirani u život Crkve, primaju li odgovarajuću pomoć i osjećaju li se dobro ovdje'.

O dolasku vjernika u Međugorje na molitvu i ukazanja s vidiocima kaže kako se to ne može zabraniti, jer su to osobe koje dolaze spontano.

- Ukazanja koja se ovdje odvijaju, ne događaju se u prostorijama ili na prostoru koji pripada Župi. Rekao bih da je riječ o društvenoj dinamici i ne čudi me što ljude privlači nešto izvanredno - kazao je za Novu TV mons. Hoser.

Što se tiče razvoja Međugorja kao hodočasničkog mjesta mons. Hoser ističe 3 elementa.

- Imenovanje apostolskog vizitatora je prva stvar, druga stvar je priopćenje Svete Stolice kojim se dopuštaju hodočašća i hodočasničke skupine koje organiziraju župe i biskupije, i treće, dozvola svim biskupima, nadbiskupima i kardinalima iz cijelog svijeta da održavaju svečana misna slavlja - dodao je.

Na pitanje o stvaranju biznisa, Hoser je situaciju u Međugorju usporedio s onom u Francuskoj.

- To je neophodno zbog hodočasnika koji dolaze i koji moraju negdje boraviti, jesti i kretati se, pa se tako obveza onih koji organiziraju društveni život ovdje ogleda u izdavanju dozvola za gradnju hotela i apartmana. Treba također otvoriti i restorane s obzirom na rastući broj hodočasnika. Postoje također trgovine i butici koji prodaju vjerske predmete. Uočavam određene sličnosti s Lourdesom u Francuskoj koji je treći grad po broju hotela u Francuskoj nakon Pariza i Nice. Mi još nismo treći po veličini grad po broju hotela u Bosni i Hercegovini. No, tu rastuću dimenziju treba uzeti u obzir. Ali oni koji su odgovorni za to ili su vlasnici tih objekata trebaju zaraditi za život - rekao je mons Hoser.

Da biste komentirali, prijavite se.