Katedrala Notre Dame slavi 850 godina od svoje izgradnje

Poznata katedrala Notre Dame (Naša Gospa) u Parizu upravo danas, 12. prosinca, slavi 850 godina od svoje izgradnje te 150 godina od restauracije pod vodstvom francuskog arhitekta Viollet-le-Duca. Izgradnja katedrale Notre Dame u Île de la Cité, na malom otoku usred rijeke Seine u Parizu, trajala 180 godina. Počela je 1163. godine i završila 1345.
srijeda, 12. prosinca 2012. u 00:00

Poznata katedrala Notre Dame (Naša Gospa) u Parizu upravo danas, 12. prosinca, slavi 850 godina od svoje izgradnje te 150 godina od restauracije pod vodstvom francuskog arhitekta Viollet-le-Duca.

Izgradnja katedrale Notre Dame u Île de la Cité, na malom otoku usred rijeke Seine u Parizu, trajala 180 godina. Počela je 1163. godine i završila 1345.

U povodu 850. godišnjice, u katedrali su poboljšali rasvjetu, orgulje, izgradili su platformu kako bi se bolje vidjelo gotičko pročelje te će uskoro postaviti i nova zvona.

„Tijekom 850 godina ova katedrala stoji kao simbol ljepote, istine i dobrote koja je privukla mnogo generacija“, rekao je mons.r Patrick Jacquin, župnik Notre Dame.

Očekuje se da će od 12. prosinca ove godine do 24. studenog 2013., katedralu Notre Dame posjetiti više od 20 milijuna hodočasnika i turista.

Za proslavu ove obljetnice, unutar Godine vjere koju je proglasio papa Benedikt XVI., planirano je niz koncerata te kulturnih i vjerskih konferencija.  

Na mjestu gdje je sada gotička katedrala prije je stajala romanička katedrala, a ondje je također sagrađena i prva kršćanska crkva u Parizu, bazilika Saint-Etienne, oko 528. godine.

Eugène Viollet-le-Duc i Jean-Baptiste-Antoine Lassus su 1846. godine počeli restauraciju katedrale, međutim Lassus je ubrzo preminuo te je Viollet ostao sam na čelu projekta restauracije. Neke od promjena koje su tada napravljene su: postavljanje zabata u prozorima, postavljanje rozete na jugu koju je sam osmislio, promijenjen je kamen u nekim sektorima, obnovljene su sve unutarnje kapele i oltari te su dodane vodorige.

Ova gotička katedrala izgrađena je kako bi predstavljala „katekizam od kamena“, odnosno pomogla vjernicima da se upoznaju s božanskim istinama budući da tada većina vjernika nije znala čitati ni pisati.

Izvor: Aciprensa

Da biste komentirali, prijavite se.