Kineski biskup oporavio se od coronavirusa

Mons. Zhu se liječio u središnjoj bolnici u Nanyangu, a osim virusa imao je i druge bolesti poput aritmije i pleuralnih izljeva.
Autor: nedjelja.ba/Laudato/D.T. Photo: cathopic.com srijeda, 19. veljače 2020. u 09:42
Umirovljeni biskup Nanyanga (Kina) mons. Joseph Zhu Baoyu najstariji je pacijent koji se oporavio od coronavirusa. Razbolio se 3. veljače, a ponovljeni test na virus 12. veljače bio je negativan.
 
Mons. Zhu se liječio u središnjoj bolnici u Nanyangu, a osim virusa imao je i druge bolesti poput aritmije i pleuralnih izljeva. U izlječenju pomoglo je korištenje torakalnog drenažnog katetera. Izliječen je unatoč tomu što su svi liječnici i epidemiolozi govorili da je coronavirus fatalan za starije ljude i bolesnike koji pate od drugih bolesti.
 
Talijanski misionar Sergio Ticozzi, koji osobno poznaje biskupa nekoliko decenija, izjavio je za portal Asisanews.it. kako vijesti o oporavku mons. Zhua Baoyua od coronavirisa za njega bila radosna.
 
- Kada sam ga susreo prije dvije godine, on je bio u invalidskim kolicima i živio u samostanu biskupijskih redovnica. Na prvi pogled me nije prepoznao, ali kad mu je časna sestra rekla moje ime, nasmiješio mi se i pozdravio me sa 'stari prijatelju'. Bio je to emotivan sastanak. Biskupa Zhua sam poznavao još u ranim 90-im prošlog stoljeća kada je još bio svećenik. Divio sam se njegovoj hrabrosti gledajući ga kako vozi bicikl kako bi posjetio vjernike. (...) Vidio sam ga mnogo puta. Njegov prethodnik biskup Giuseppe Jin Dechen zamolio me je da odem s njim u Rim. Joseph Zhu Baoyu za biskupa je zaređen 19. ožujka 1995., na blagdan svoga zaštitnika - kazao je Ticozzi.
 
U nastavku priče misionar Sergio kazao je kako je 98-godišnji Zhu i nakon preuzimanja biskupske službe nastavio svoju svakodnevicu s jednostavnošću i poniznošću dok ga zdravlje nije prisililo na mirovinu.
 
- Obraćao je pozornost na potrebe drugih. Sjećam se da sam prilikom posjeta Nanyangu, u razgovoru, izrazio namjeru da iz Nanyanga idem na Zhumadian. Zanimalo ga je kako ću putovati tamo i odmah je nazvao svog prijatelja da me čeka na autobusnoj stanici. Stvarno sam cijenio njegovu zabrinutost. Radujem se njegovom oporavku i molim Gospoda da ga blagoslovi i održi zdravim dugo vremena - istaknuo je.
 
Da biste komentirali, prijavite se.