Mons. Cupich: Divim se Hrvatim zbog načina na koji su zadržali svoju vjeru

U tijeku je održavanje 23. kongresa Renovabisa, karitativne akcije Katoličke crkve u Njemačkoj, s temom 'Urbana Crkva – izazovi u pastoralu, na Istoku i Zapadu'.
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato četvrtak, 12. rujna 2019. u 15:37
Prvi dan kongresa, u srijedu 11. rujna, nastojalo se približiti sve aspekte koji utječu na Crkvu u velikim gradovima. Predavanja su obuhvatila teme utjecaja društvenog razvoja, arhitekture, kulture, institucija i Europske unije na velike europske gradove, a onda i na ljude i Crkvu.
 
U pauzama, dvjestotinjak sudionika kongresa, imali su prilike susresti se i razmijeniti iskustvo iz svojih mjesta i zajednica, što organizatori Renovabisa ističu kao najveću vrijednost.
 
- Danas imamo toliko prijatelja kojima možemo dijeliti naša iskustva. Na prvom mjestu nam je imati otvorenost za druge, slušati druge – rekao je predsjednik Renovabisa mons. dr. Christian Hartl.
 
Skoro dvadesetak godina, Renovabis uspješno surađuje s Hrvatskom biskupskom konferencijom te podupire neke projekte iz Hrvatske.
 
- Ove godine imao sam priliku doći u Hrvatsku s nadbiskupom Schickom, predsjednikom komisije Njemačke biskupske konferencije. Pričali smo o mnogim različitim projektima, o kojima sada ne mogu ništa reći. Međutim, mogu reći da je taj posjet za mene bio važan za upoznavanje situacije te da zasigurno imamo interesa za potporu različitih projekata – rekao je mons. Hartl.
 
Jedan od govornika i prijatelj Renovabisa je kardinal Blase Cupich, nadbiskup čikaški. Njegovo je iskustvo kao člana komisije pri Američkoj biskupskoj konferenciji, za skrb i pomoć Crkvama u Središnjoj i Istočnoj Europi, značajno za Renovabis.
 
- Ovo je ulaganje u budućnost. Također mislim da, kako idemo naprijed, moramo identificirati one nove potrebe i ljude i zajednice koji trebaju našu pomoć. Primjerice, mladi ljudi koji ne mogu naći posao mogu postati frustrirani, izgubiti smisao života i nadu, kao što se događa u nekim državama. Također mislim da Crkva treba biti svjesna drugih društvenih problema, poput vjerske slobode i prava Crkve u vršenju svoga poslanja - rekao je mons. Cupich.
 
S obzirom da je hrvatskog porijekla, poznata mu je situacija naše zemlje u kojoj je nekoliko puta kao nadbiskup boravio.
 
- Mislim da bi Hrvatska trebala biti ponosna na svoja postignuća, posebno otkako je izašla iz svoga 'mračnog okružja' i ostvarila svoju samostalnost. Imam samo riječi divljenja prema Hrvatima zbog načina na koji su zadržali svoju vjeru te se pokazali jako marljivima u izgradnji države kojom se ponose – naglasio je mons. Cupich.
 
Vrhunac prvog dana bio je susret s četiri projekta koji se bave pastoralnim djelovanjem u velikom gradu, Munchenu. Jedna je grupa u Crkvi sv. Pavla razgovarala o umjetnosti i umjetničkom izražavanju kao obliku pastoralnog djelovanja, a druga je posjetila isusovačku zajednicu u Munchenu koja je često odredište brojnih turista jer se nalazi u samom središtu grada. Treća grupa posjetila je zajednicu sv. Egidija koja se brine za ljude na periferiji, a posebnost im je molitva na Silvestrovo za mir u svijetu. Četvrta grupa posjetila je zajednicu koja na željezničkom kolodvoru pomaže ljudima u potrebi: putnicima koji su opljačkani, ovisnicima, onima koji traže pomoć zbog nasilja u obitelji i mnogim drugima.
 
Drugi dan kongresa, pred sudionicima je još nekoliko predavanja o izazovima za pastoral u velikim gradovima. Popodne slijede radne grupe i susret s konkretnim problemima te prijedlozi za rješavanje istih.
 
Da biste komentirali, prijavite se.