Mons. Egidije Živković: 'Ne može jedan drugi narod ili druga vjera odlučivati o našim svecima'

Biskup željezanski u intervjuu za Laudato televiziju.
Autor: Laudato/J.B. Photo: screenshot utorak, 12. studenog 2019. u 13:18

Biskupija Željezno je na blagdan svetog Martina započela s obilježavanjem 60. obljetnice utemeljena biskupije.

Ekipa Laudato televizije posjetila je gradišćanske Hrvate, te je razgovarala s biskupom željezanskim mons. Egidijem Živkovićem. U intervjuu za Laudato TV, kojeg će te uskoro moći pogledati, dotaknuo se i pitanja kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

- Papa je već rekao da je cijela procedura završena, samo se čeka trenutak. Trenutak i u ekumenskom smislu, da bude ono povoljno vrijeme, kako zbog toga ne bude nekakav sukob s drugim vjerama. Moja i naša želja je da se čim prije blaženi kardinal Stepinac proglasi svetim, jer ne može jedan drugi narod ili druga vjera odlučivati o našim svecima. Mislim da sva druga pitanja koja su upitna trebaju stručnjaci, znanstvenici i povjesničari jednom raščistiti - kazao je mons. Živković.

Na pitanje poznaje li papa Franjo povijest dvaju naroda, Srpskoga i Hrvatskog biskup odgovara kako se nada da Papa ima stručnjake koji se time bave.

- Naravno da jedan Papa koji je iz Latinske Amerike ima jedan drugi pristup prioritetima našeg prostora, nego jedan papa koji je Europljanin - nadodao je biskup Živković.
 

Da biste komentirali, prijavite se.