Mons. Košić: Opstali smo kroz stoljeća zato što se naš narod uzdao u Boga i zagovor Marije

Četvrtoga dana 30. festivala mladih u Međugorju, u nedjelju 4. kolovoza, Misu u prepunoj crkvi Sv. Jakova predslavio je sisački biskup Vlado Košić.
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: Informativni centar Mir Međugorje ponedjeljak, 05. kolovoza 2019. u 16:29

U propovijedi biskup je rekao kako ga ovaj festival podsjeća i na Taize i na Cenacolo, na čijim je susretima više puta sudjelovao, ali ovaj u Međugorju ima još jednu značajku, a to je tiha i skrivena nazočnost Blažene Djevice Marije.
 
- Nju se gotovo ne spominje, odnosno malo ju se spominje jer je sve usmjereno Isusu, našem Gospodinu, ali to je upravo najbolje: Marijina uloga i jest da nas dovede k Isusu. Ona se tada rado izgubi, pa premda je tu, postane nevidljiva jer njezina je sreća što smo mi našli Isusa – rekao je mons. Košić.
 
Osvrnuvši se na liturgijska čitanja koja govore kako je potrebno svakom čovjeku pronaći Boga, radost i smisao života mons. Košić je rekao kako se čovjek se umnogome trudi oko onoga što na kraju života ostavlja, a često se ne trudi dovoljno oko onoga što je vječno i što mu je jedino potrebno.
 
- Molimo se ovdje Mariji za pomoć da uvijek i u svemu pronađemo onoga koga treba slijediti, kako kaže i geslo ovog Mladifesta - potaknuo je mons. Košić.
 
Biskup je rekao i kako su hodočasnici iz čitavog svijeta došli u Međugorje na ovaj festival da bi učili kako hoditi za Isusom i s Isusom, kako ga slijediti kao njegovi učenici.
 
- Ovdje smo kao dio ovog zajedništva, kao pripadnici hrvatskog naroda. I to nam je Božji dar na koji trebamo biti ponosni i Bogu zahvalni. Opstali smo kroz stoljeća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini samo zato što se naš narod uzdao u Boga i zagovor Presvete Bogorodice Marije. I samo tako ćemo i u buduće opstati i kao narod i kao pojedinci. Ja želim pred svima zahvaliti našim Marijinim legionarima koji su se žrtvovali za sve mlade u mojoj biskupiji. Neka u svima nama jača svijest da smo vojnici u službi Marije, da nam ona pomaže boriti se za Krista, svjesni svih naših slabosti, ali pouzdajući se jedino u Gospodina, ni u što drugo – rekao je sisački biskup.
 
Na kraju se spomenuo i blaženog Alojzija Stepinca koji je veoma štovao Mariju i rado joj se molio.
 
- Preveo je prvi molitvenik s francuskog na hrvatski pod imenom Krunica, a često je molio upravo molitvu ružarija tj. krunicu. On je rekao da će naš hrvatski narod sačuvati jedino sveta katolička vjera, ništa drugo! A roditeljima je u svojoj oporuci poručio: Ostavite svojoj djeci katoličku vjeru jer ako budu imali vjeru imat će sve, a ako bi imali ne znam kakvo blago, a bez vjere to im ništa ne bi vrijedilo - zaključio je biskup Košić.
 

Da biste komentirali, prijavite se.